Jeoloji mühendisi, Türkiye’de tsunami tehdidi var dedi: Tehlikede olan illerimizi açıkladı

Jeoloji mühendisi, Türkiye’de tsunami tehdidi var dedi: Tehlikede olan illerimizi açıkladı
Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Türkiye’de tsunami tehdidi olan illeri açıkladı.

Uzman isimden tsunami uyarısı

İndependent Türkçe’den Lale Elmacıoğlu’nun haberine göre Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Aysun Aykan, Türkiye’de tsunami meydana gelebilecek iller hakkında açıklamalarda bulundu.

Jeoloji Mühendisi Aykan, “Girit-Rodos civarındaki bu bölge çok tehlikeli ve potansiyel olarak çok büyük depremler oluşturabilir, tsunamiler oluşturabilir. Buradaki depremlerin 8’in üzerinde gerçekleşme olasılığı var. Tarihsel dönemlerde Helenik Yayı içerisinde, M.S. 365 yılında 8.5 büyüklüğü olarak tahmin edilen bir deprem meydana gelmiş ve burada tsunami oluşturmuştur" dedi.  

Bu bölgede özellikle 7’nin üzeri büyüklükteki bir depremde tsunami olasılığının her zaman bulunduğunu belirten Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, "Muğlaya dikkat edilmeli" uyarısını yaptı.

Aykan, sözlerine şu şekilde devam etti:

Akdeniz’in en derin yeri olması (4 bin 250 m) ve iki levhanın dalma-batma zone'unun üzerinde yer alması ve bu nedenle  tsunamiden etkilenme nedenleriyle, Türkiye'de tsunami tehlikesinin yaşanabileceği en yüksek riskli yerlerden birisidir.