JİTEM davasında karar açıklandı

JİTEM davasında karar açıklandı
90'lı yıllarda 19 kişinin infaz edilmesiyle ilgili JİTEM davasının son duruşması Ankara'da görüldü. Mahkeme, aralarında Mehmet Ağar’ın da bulunduğu 17 sanığın beraatine hükmetti.

Aralarında gazeteci, avukat ve iş insanlarının bulunduğu 19 kişinin 90’lı yıllarda infaz edilmesine ilişkin görülen JİTEM davasının karar duruşması bugün görüldü.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 cinayet yönünden aralarında Mehmet Ağar'ın da bulunduğu 17 sanığın beraatine hükmetti.

Mahkeme, İran vatandaşları Lazem Esmaeili ve Asker Smitko cinayetiyle ilgili firari sanık Mahmut Yıldırım'ın savunmasının alınmaması nedeniyle sanıklar Mehmet Ağar, İbrahim Şahin, Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ayhan Akça ve Ziya Bandırmaloğlu'nun bu cinayetlerle ilgili dosyalarının ayrılmasına hükmetti. Dava aşamasında öldüğü anlaşılan sanık Ahmet Demirel'in dosyasının ise düşmesi kararlaştırıldı.

SANIKLAR ARASINDA AĞAR VE ŞAHİN DE VAR

Davanın sanıkları arasında ise dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, eski Özel Harekât Daire Başkanı İbrahim Şahin, Korkut Eken, Ayhan Çarkın gibi 19 isim bulunuyordu. Sanıklar “cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün faaliyeti kapsamında insan öldürmek” suçundan yargılanıyordu.

CANTÜRK, TOPAL, ÜMİT…

Davaya konu olan ve infaz edildiği ileri sürülen isimler ise şöyle: Abdülmecit Baskın, Namık Erdoğan, Metin Vural, Recep Kuzucu, Behçet Cantürk, Savaş Buldan, Hacı Karay, Adnan Yıldırım, İsmail Karaalioğlu, Yusuf Ekinci, Ömer Lütfi Topal, Hikmet Babataş, Medet Serhat, Feyzi Aslan,Lazem Esmaeli, Asker Smitko, Tarık Ümit, Salih Aslan ve Faik Candan