Johnson & Johnson'ın tek doz Covid-19 aşısı hazır

Johnson & Johnson'ın tek doz Covid-19 aşısı hazır
Merkezi Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) New Jersey kentinde bulunan ilaç şirketi Johnson & Johnson, üzerinde çalıştığı tek doz Covid-19 aşısının koruma oranının bölgelere göre değiştiğini, ABD’de ise etkinliğinin yüzde 72 oranında olduğunu duyurdu.

Şirket, tek doz aşının, mutasyonlara karşı denendiği üç bölgede farklı etkiler gösterdiğini açıkladı.

Yaklaşık 44 bin gönüllü üzerinde yapılan denemeler sonucu, ABD’de yüzde 72 oranında etkili olan aşının Latin Amerika’da yüzde 66, Güney Afrika’da yüzde 57 oranında başarı gösterdiği aktarıldı.

Tek dozluk aşı adayının, orta ve ileri düzeydeki hastalık belirtilerini önlemede yüzde 66, en ağır semptomları önlemede ise yüzde 85 başarı sağladığı belirtildi.

Tek doz aşı daha pratik mi?

Pfizer Inc/BioNTech ve Moderna gibi şirketlerin aşısına göre, şu anda daha az etkili olduğu görülen Johnson & Johnson’nun aşısı tek doz kullanma öngörüldüğü için ve aşırı soğuk depolarda saklanma gereksinimi duyulmadığı için daha pratik olma iddiasında.

Soğuk hava depolarının yetersiz olduğu ve ulaşım için yeterli lojistik yapının olmadığı yerlere ulaştırılması açısından tek doz bu aşı, önemli avantaj içeriyor.

Şirket, 2021 yılında Covid-19 aşısı için bir milyar doz üretmeyi planladığını, küresel üretimin ABD, Avrupa, Güney Afrika ve Hindistan’da gerçekleşeceğini duyurdu.

Johnson & Johnson grubu içindeki bilimsel araştırmalardan sorumlu Doktor Dr. Paul Stoffels, basına yaptığı açıklamada, geliştirdikleri aşı sayesinde yüz milyonlarca kişiyi virüsünün ciddi ve ölümcül etkilerinden korumayı hedeflediklerini söyledi.

KAYNAK: EURONEWS