Kabil Havalimanı'nda patlama

Kabil Havalimanı'nda patlama
ABD Savunma Bakanlığı, Kabil Havalimanı'nın dışında patlama yaşandığını bildirdi.

Taliban''ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan''daki tahliyelerin gerçekleştirildiği Kabil Havalimanı''nın dışında bir patlama meydana geldi.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, sosyal medya hesabından, "Kabil havalimanı dışında bir patlama olduğunu teyit edebiliriz. Kayıplar şu aşamada belirsiz" şeklinde açıklama yaptı.

ÖLÜ SAYISI 25''E YÜKSELDİ

Al-Jazeera ise patlamada ölü sayısının 25''e, yaralı sayısının 90''a yükseldiğini duyurdu. Öte yandan ABD medyası, patlamada 4 Amerikan askerinin öldüğünü, 3 askerin de yaralandığını bildirdi.

Amerikan basınına konuşan ABD''li yetkililere dayandırdığı haberine göre, Kabil Havalimanındaki iki patlamada 4 ABD Deniz Kuvvetleri askerinin yaşamını yitirdiği, 3 askerin de yaralandığı belirtildi. Ayrıca görgü tanıkları patlamalarda havalimanına ulaşmaya çalışan birçok Afgan''ın da yaşamını yitirdiğini kaydetti.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI''NDAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı konuya ilişkin bir açıklamada bulundu. İşte o açıklama:

Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur.

TERÖR SALDIRISI UYARISI YAPILMIŞTI

NATO müttefikleri, Kabil Havaalanında ''IŞİD saldırısı'' uyarısı yapmıştı. İngiltere Dışişleri Bakanlığı''nın yayımladığı Afganistan''la ilgili yeni güvenlik uyarısında, bölgede bulunan herkese "hemen uzaklaşarak güvenli bir bölgeye geçme ve bir sonraki öneriye kadar orada bekleme" tavsiyesinde bulunulmuştu.

Afganistan uyarısında, havalimanında ve çevresinde "yüksek terör saldırısı tehdidi" olduğu ve yoldaki silahlı güçlerin yabancılara yönelik eylemlerinden dolayı "karayoluyla havalimanına gidişlerin aşırı derecede tehlikeli olduğu" duyurulmuştu.

Bu uyarıdan birkaç saat sonra ABD''nin Kabil Büyükelçiliği''nden benzer bir uyarı gelmişti.

ABD''nin Kabil Büyükelçiliği, havalimanındaki üç kapıda bulunan vatandaşlarının hızla uzaklaşması, havalimanına gitmeyi düşünen Amerikan vatandaşlarının da buradan uzak durması uyarısında bulunmuştu.

Açıklamaların ardından dört ülke Kabil Havalimanı''ndan tahliye uçuşlarını durdurdu. Kanada, Belçika, Hollanda ve Danimarka tahliye uçuşlarına son verdi.

TALİBAN: "AFGANLARIN KABİL HAVALİMANI''NA GİRMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"

Kabil Havalimanı, Taliban''ın kontrolü devralmasının ardından ülkeden tahliye edilenlerin akınına uğramıştı. Ülkelerin tahliye operasyonları da havalimanından kalkan uçaklarla gerçekleşiyordu.

ABD güçlerinin tamamen çekileceği 31 Ağustos''a kadar tahliyelerin devam etmesi planlansa da, Taliban dün yaptığı açıklamada, "Artık Afganların Kabil Havalimanı''na gitmesine izin vermeyeceğiz" demişti.

İNGİLTERE SAVUNMA BAKANLIĞI: TEMAS HALİNDEYİZ

İngiltere Savunma Bakanlığının Twitter''dan yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kabil''de neler olduğunu ve bunun devam eden tahliye çabalarına etkisini belirlemek için acilen çalışıyoruz. Öncelikli endişemiz, personelimizin, İngiliz vatandaşlarının ve Afganistan vatandaşlarının güvenliği olmaya devam ediyor. Bu olaya acil yanıt vermek için ABD ve diğer NATO müttefiklerimizle operasyonel düzeyde yakın temas halindeyiz"

KABİL HAVALİMANI''NDA TAHLİYE YOĞUNLUĞU 

Taliban''ın Kabil''de kontrolü ele geçirmesinin ardından çok sayıda kişi ülkeden ayrılmak için başkentteki havalimanına yöneldi.

 

İlgili Haberler