Kabine sonrası Kalın'dan açıklama

Kabine sonrası Kalın'dan açıklama
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, kabine toplantısının ardından gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kabine toplantısında ağırlıklı olarak Türkiye'nin iç ve dış güvenliği meselelerinin ele alındığının altını çizen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, terörle mücadelenin kararlıkla sürüleceğini söyledi.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 24 Ocak'ta Rusya'ya gideceğini kaydeden Kalın ziyaretin bir gün süreceğini söyledi. 

Kalın bir soru üzerine "İdlib konusunda dünkü tavrımız neyse bugün de o" diye konuştu. Suriye'deki güvenli bölgenin Türkiye'nin kontrolünde olacağını vurgulayan Kalın, ABD'nin terör örgütleri PYD/YPG unsurlarıyla ilişiğini kesmesi gerektiğini yineledi. 

Kalın'ın açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle: 

RUSYA ZİYARETİ

"23 Ocak Çarşamba günü sayın Cumhurbaşkanımızın Rusya'ya ziyareti olacak. Burada Suriye konusu konuşulacak. Yunanistan Başbakanı'nın Türkiye gelmesi bekleniyor. Bu konular netleşince sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz."

"RUSYA'NIN  REJİMİ İDLİB KONUSUNDA UYARMASI GEREKİR"

"İdlib'deki amacımız başta ne ise bugün de odur. Oraya sıkışmış insanların can ve mal güvenliğini korumaktır. Burada Rus tarafının da rejimi bu konu hakkında uyarması ve kontrol altında tutması gerekmektedir. Bizim 12 tane askeri gözlem noktasında bulunan askerlerimiz bu güvenliği sağlamak amacında oradalar."

"CUMHURBAŞKANIMIZ TRUMP'LA DÜN GECE O KONUYU GÖRÜŞTÜ"

"O tweet atıldıktan sonra gerekli cevapları verdik. Dün akşam sayın Cumhurbaşkanımız, Trump'la kapsamlı görüşmeyi yaptılar ve konuyu sonuca bağladılar iki lider olarak. Dünkü görüşme tonu ve genel havası itibarıyla olumlu bir görüşmedir. Sonuçta sayın Trump da bir tweet attı, Türkiye ile ilişkileri geliştirmek üzere. Hazine ve Maliye Bakanımız konuyu yakından takip etmekte. Bunu geride bıraktığımızı düşünüüyoruz. Tabii ki görüş ayrılıkları olabilir. ABD'nin PYD/YPG'nin tutumunu kabul etmediğimizi söylüyoruz sürekli. Kendileri de bunu görecekler, belki biraz gecikerek."

"GÜVENLİ BÖLGENİN KONTROLÜ TÜRKİYE'NİN DENETİMİNDE OLACAK"

"Güvenli bölge 30 kilometrede yaşayan herkesi güvenceye alıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız net bir şekilde ifade ettiler. Sayın Bahçeli bu noktaya  dikkat çekiyor. Burada Türkiye'yi adeta boşa çıkartacak, terör örgütlerine yeni bir fırsat alanı yaratacak bir anlaşmaya bizim onay vermemiz asla sözkonusu değil. Sayın Cumhurbaşkanımız grup konuşmasında ifade ettiler, buranın kontrolü Türkiye'nin olacak. Türkiye'nin askeri konuşlanmasıyla, istihbari faaliyetleriyle yerel halkın dahil olmasıyla bir güvenlik bölgesi oluşturulacak."

"S-400'DE FİYAT, TESLİM TARİHİ VE ORTAK ÜRETİMDE ANLAŞTIK"

"S-400 alımı ile patriot füzelerinin alınması arasında hiçbir illiyet ilişkisi, korelasyon, şartlı ilişkisi sözkonusu değildir bizim açımızdan. Türkiye milli güvenlik çerçevesinde, istediği ülkeden istediği askeri teknolojiyi alabilir. Patriotlarla ilgili teklif geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı kongreye bu satışın yapılmasına dair olumlu görüşü iletti. Gelen teklif bizim ihtiyaçlarımızı, taleplerimizi ne kadar karşılıyor, bunun müzakeresi yapılıyor. Birincisi fiyat, ikincisi teslim tarihi, üçüncüsü de teknoloji transferi ve ortak üretim. Biz bu kriterlerle S-400'lerde anlaştık."

3600 EK GÖSTERGE AÇIKLAMASI

"İmamlar, öğretmenler, hemşireler ve polisler, dört ana kategoride 3500 ek göstergeye çıkartılmasıyla ilgili çalışma devam ediyor. Tek bir paket halinde geçirilmesi planlanıyor. Gündemden çıkarma ya da unutma sözkonusu değil. Çalışma tamamlandığında sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği bu söz kamuoyuyla paylaşılacaktır."