Kabine toplantısında alınması beklenen kararlar belli oldu. Esnaf badanasını temizliğini yaptı gözünü kabineye çevirdi

Kabine toplantısında alınması beklenen kararlar belli oldu. Esnaf badanasını temizliğini yaptı gözünü kabineye çevirdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak Kabine Toplantısı'ndan önemli kararlar bekleniyor. Toplantının ana gündem maddesi normalleşme adımının detayları olacak. Risk grubuna göre atılacak adımlar kapsamında, restoran ve kafelerin açılması, yüz yüze eğitim ve hafta sonu ile hafta içi kısıtlama saatlerinde yeni adımlar atılabileceği belirtiliyor.

Türkiye''de 1 Mart itibariyle ''yerinde karar dönemi'' dönemi başlıyor. Yeni tip korona virüs salgını sürecinde alınan tedbirlerin ardından normalleşme adımlarının detaylarının bugün açıklanması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak Kabine Toplantısı sonrası herkesin gözü Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın saat 19.30 civarlarında yapacağı açıklamaya çevrilecek.

4 RİSK SEVİYESİ İLE BELİRLENECEK

Normalleşme adımlarında ilk olarak yerinde karar dönemi başlatılacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Normalleşme adımlarını titizlikle çalışıyoruz. Yerinde karar dönemi ile kademeli normalleşeceğiz. 1 Mart itibarıyla süreç, belirlenen kriterler çerçevesinde 4 risk seviyesinde valilerimizin başkanlığındaki il hıfzıssıhha kurullarımızla başlayacak." ifadelerini kullanmıştı.

Buna göre, illerin salgın seviyesini gösteren ''düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli'' kategorilerine geçiş kriterleri oluşturulacak. Yerinde karar dönemi ile kademeli normalleşme süreci belirlenen kriterler çerçevesinde, dört risk seviyesinde değerlendirilecek. 

100 binde 10’un altındaki iller ''düşük riskli'', 11-35 arası ''orta riskli'', 36-100 arası ''yüksek riskli'', 100’ün üstündeki iller ise ''çok yüksek riskli'' sayılacak. Bu iller haritada sırasıyla mavi, sarı, turuncu ve kırmızı olarak gösterilecek.

HAFTA SONU İÇİN KARAR ÇIKABİLİR

Toplantıda alınacak bir diğer kararın ise hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının olması bekleniyor. Yol haritası kapsamında sokağa çıkma sınırlamaları, hafta sonu uygulamasından başlayarak illerdeki risk durumu dikkate alınarak aşamalı şekilde kaldırılacak.

YÜZ YÜZE EĞİTİMDE SON DURUM

Öte yandan normalleşme adımları kapsamında, ilk etapta yüz yüze eğitime geçiş, kafe ve restoranların açılması gündeme gelecek. Türkiye genelinde ilkokulların tüm sınıf seviyelerinde, ortaokul 8. ve lise 12. sınıflarda yüz yüze eğitim uygulaması için de yine kabinenin kararları belirleyeceği olacak.

RESTORAN VE KAFELER İÇİN KADER GÜNÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın, "İllerimizi vaka ve aşı oranları gibi kriterlere göre düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak sınıflandıracağız. Salgın tedbirleriyle sebebiyle işine ara vermek zorunda kalan restoran, kafe, kıraathane vb. esnaflarımızı rahatlatacak yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacaktır." ifadelerinin ardından restoran ve kafelerle ilgili kararın bugün duyurulması bekleniyor.