Kabinede "güvenli bölge" çatlağı!

Kabinede "güvenli bölge" çatlağı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye’nin kuzeyindeki 30 km derinlikte ve Irak sınırına kadar uzanacak güvenli bölgede Suriyeli sığınmacıları iskân etme planının çözüm olacağına bazı bakanların inanmadığı ifade edildi.

Fatih ERGİN / YENİÇAĞ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye’nin kuzeyinde oluşturulmasını istediği güvenli bölgede, terör örgütünden arındırıldıktan sonra, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların iskan edilmesi fikrinin kabinede inandırıcı bulunmadığı ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda tarif ettiği ve ABD ile varılan mutabakat kapsamında YPG’nin 30-35 km’lik alandan tamamen çekilmesinin ardından uygulanmasına geçilmesi beklenen plana göre, güvenli bölgede 5 bin nüfuslu 140 köy olacak. Bu köylerin her birinde 350 metrekare alan içinde 100 metrekarelik evler yer alacak. Her haneye tarım yapabileceği arazi verilecek. Her köyde bin konutla birlikte 2 camii, 2 okul, gençlik merkezi ve spor salonu olacak. Planda 30 bin kişinin yaşayabileceği 10 ilçe merkezi inşa edilmesi de var. 8 ilçede 10 yataklı, 2 ilçede 200 yataklı hastane olacak. Plan gerçekleştirilirse yaklaşık 2 milyon Suriyelinin bu bölgelere iskân etmesi sağlanacak. Planın maliyeti ise yaklaşık 50 milyar dolar olarak belirtiliyor.

"ÇÖZÜM OLACAĞINA İNANMAYAN BAKANLAR VAR"

AKP’de, partinin üst düzey yönetiminde yer alan bir isim, bir bakanın kendisine Erdoğan’ın güvenli bölgeye Suriyeli sığınmacıların yerleştirilmesi fikrinin çözüm olmayacağını söylediğini belirtti.

Söz konusu bakanın ismini vermeyen partili kaynak, “Sayın bakan bu konuda kendisi gibi düşünen başka bakanların da olduğunu ifade ederek, kabinede yer alan bazı isimlerin, güvenli bölgeyi iskân etmenin yüklü maliyeti nedeniyle gerçekleşemeyeceğini, gerçekleşse bile güneyinde YPG ile komşu olan bir bölgeye Suriyelilerden gitmek istemeyenler olabileceğini söyledi. ” şeklinde konuştu.

"ERDOĞAN'IN AMACI OY KAYBINI DURDURMAK"

Kabinedeki bu durumun Erdoğan’a yansıtılmadığını da ifade eden AKP’li isim, Erdoğan’ın bu planı Suriyeli sığınmacıların oy kaybına neden olması sebebiyle ortaya attığını ve topluma Suriyelilerin gitmesi için çalışıyoruz algısı vermek istediğini belirtti.