Kaçak içkiden 27 kişi öldü. Korona gibi can almaya başladı. Facia şehir şehir yayılıyor. Kırklareli, İzmir şimdi de Mersin

Kaçak içkiden 27 kişi öldü. Korona gibi can almaya başladı. Facia şehir şehir yayılıyor. Kırklareli, İzmir şimdi de Mersin
Kırıkkale'de 7, İzmir'de 15 kişi sahte içki tüketiminden hayatını kaybetti. Facia yaşanan şehirlere bugün Mersin de eklendi. Sahte içki yüzünden Mersin'de hastaneye kaldırılan 5 kişinin öldüğü, sekiz kişinin ise tedavisinin sürdüğü öğrenildi. Geçen cumadan bu yana Kırıkkale, İzmir ve Mersin'de sahte içkiden hayatını kaybedenlerin sayısı 27'ye yükseldi.

Sözcü'den Ali Ekber Şen'in haberine göre, İzmir'in çeşitli ilçelerinde sahte içki içtikleri iddia edilen çok sayıda kişi, mide bulantısı ve görme kaybı şikayetleriyle rahatsızlanarak hastanelere kaldırılmıştı. Urla ve Ödemiş ilçelerinde de dört kişi daha sahte içkiden hayatını kaybetti. İzmir’de sahte alkol yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 15’e çıktı, 20 kişinin ise tedavisi sürüyor. Kırıkkale‘de de geçen cuma günü sahte içkiden zehirlenen 11 kişiden yedisi hayatını kaybetmişti.

Bir zehirlenme haberi de Mersin‘den geldi. Mersin’de sahte içki içtiği belirlenen beş kişi yaşamını yitirdiği, hayati tehlikesi devam eden sekiz kişinin ise çeşitli hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde tedavi gördüğü öğrenildi. Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre olayla ilgili gözaltına alınan dört zanlıdan üçü tutuklandı.

Toroslar ilçesindeki büfeye baskın yapan polis ekipleri, ele geçirilen 19 adet 50 cl’lik şişelerdeki sıvının, metanol oranı yüksek sahte içki olduğunu saptadı. Kapatılan büfenin işletmecileri H.Ü. ve E.A., gözaltına alındı. Şüpheliler, sahte içkileri M.F. isimli kişiden temin ettiklerini söyledi.

M.F.’nin Mezitli ilçesindeki evine baskın yapan ekipler, 52 bidon içinde toplam 260 litre etil alkol ile çok sayıda boş şişe ve etiket ele geçirdi. M.F. ile yanında bulunan ismi açıklanmayan bir kişi daha gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden üçü tutuklandı, biri ise serbest bırakıldı. Polis ekipleri büfeden içki satın aldığı belirlenen sekiz vatandaşa da ulaşıp 19 litre sahte içkiye el koydu.

Üç kentte hayatını kaybedenlerin sayısı 27’ye yükseldi. 32 kişinin tedavisi ise sürüyor. Sahte içkiden hayatını kaybedenlerden kimlikleri açıklanan kişiler şöyle:

KIRIKKALE: Yılmaz Mayalı, Cemal Doğan (55), Ünal Gündoğdu, İlyas Yalım, Hacı Vatansever, Ali Başpınar, Mustafa Özyurt.

İZMİR: Hasan Çetin Esen (59), Mustafa Maya (71), Aydın Göksoy (58), Adem Güneş (64), Nejdet Kanatlıer (67), Mehmet Celalettin Sezer (68), Ali İhsan Çakmak (70), Hakan Ulukaya (46), Mehmet Görgülüer, Engin Dokuyucu, Nihat Karaoğlan, İlhami Kalfa, Hüseyin Yılmaz.

MERSİN: M.B., H.S., İ.U., S.A., E.D

KUZENLER PEŞ PEŞE ÖLDÜ

Urla'da sahte alkol tükettiği iddia edilen 46 yaşındaki Hakan Ulukaya, rahatsızlanarak Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesine kaldırıldı. Buradan Manisa'ya sevk edilen Ulukaya, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Ödemiş ilçesinde ise mide bulantısı ve görme kaybı şikayetleriyle Ödemiş Devlet Hastanesi’ne başvuran altı kişinin, yapılan tahliller sonucunda sahte içki tükettikleri ortaya çıktı. Sahte içki tüketenlerden Mehmet Görgülüer ve Engin Dokuyucu vefat etti. Kuzen oldukları öğrenilen Görgülüer ve Dokuyucu'nun cenazeleri bugün toprağa verilecek. Ödemiş Devlet Hastanesi’nde sahte içki nedeniyle tedavi görenlerden bir kişi de tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

DEZENFEKTANA AROMA KARIŞTIRMIŞLAR

Kimya Mühendisleri Odası Eskişehir Bölge Temsilciliği Başkanı Kenan Çalışır, sahte alkol kullanımından dolayı artan ölümlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Metil alkolün endüstriyel bir ürün olduğunu belirten Çalışır, şunları söyledi:

Ölüme ve nörolojik hasara yol açan içki zehirlenmeleri son 10 yılda sık yaşanan bir toplumsal sorun haline geldi. Salgın döneminde kullanımına sıkça alıştığımız daha çok yüzey temizleyici olarak kullanılan, etil alkol içerikli olanların dışında sekiz farklı kimyasal içerikli çeşidi olan dezenfektana aroma karıştırılarak alkollü içki üretilmeye çalışmışlar. Bu da ölümlere ve bir çok kişinin zehirlenmesine neden oldu.

Alkollü içeceklerin üretimi, tüketimi ve fiyatlandırılması ile ilgili mevcut durum ciddi olarak gözden geçirilmeli. Sahte içki üretimi ve kullanımıyla yurttaşlarımıza, çevreye ve ülke ekonomisine ciddi olarak zarar veriliyor. Metil alkol endüstriyel kullanımı olan bir üründür. Gıda maddelerinin üretiminde girdi olarak kullanılması kesinlikle yasaktır ve kullanılamaz.

FARKINA VARMAMASI İMKANSIZ

Metil alkolle üretilmiş içki, tüketen kişinin ölümüne kadar vücudunda yaşar. İçilmesi ile oksitlenerek formik asit ve formaldehite dönüşür. Bunlar vücut içerisinde hasara yol açan maddelerdir. Metil alkol ile üretilmiş bir içkiyi tüketen kişinin bunun farkına varması neredeyse imkânsızdır. Önce merkezi sinir sistemi etkilenir, kullanım miktar arttıkça dolaşım sistemi sorunları, solunum bozuklukları, ishal, sara nöbetleri, felç, körlük, koma hali ve nihayetinde ölüm meydana gelir.

 

 

İlgili Haberler