Kaçan 11 puan için…

Trabzon'daki yerel gazetedeki haberin başlığı şöyle:
"Kaçan 11 puanın suçlusu kim?"
Haberin fotoğrafında ise Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu ile Teknik Direktör Abdullah Avcı yan yana gülümseyerek görüntü vermişler.
Gazetenin söz konusu ettiği 11 kayıp puan kendi evinde Alanyaspor'dan alınan yenilgi ile ardından gelen Erzurumspor, Sivasspor, Kayserispor ve Rizespor beraberliklerinden oluşuyor.
Bu durum mevcut puan sıralaması üzerinden değerlendirildiğinde ister istemez ortaya şöyle bir tablo çıkıyor:
Lider Beşiktaş'ın 70 puanı var. Trabzonspor'un ise 58. "Kayıp" diye sözü edilen 11 puanı Trabzonspor hanesine yazabilmiş olsa idi 69 puan ile Beşiktaş'ın hemen ardında, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın üzerinde yer alacaktı.
Aslında böyle bir değerlendirme kağıt üzerinde bir karşılık bulsa da, gerçekte doğru değil. Çünkü gerçekler yeşil çimler üzerinde vücut buluyor.
Şayet kaybedilen 9 puana hayıflanarak, bunlar üzerinden hesap yapılacak ise, bundan daha iyisi var. O da Ligin ikinci yarısında Fenerbahçe ve Galatasaray maçlarında yaşanan mağlubiyetleri de "kayıp edilmemesi gerekenler" hanesine yazıp, 75 puan ile Trabzonspor'u son 7 haftaya girerken liderliğe oturtalım olsun bitsin!
Böyle bir şey mümkün olmadığına göre eldeki 58 puan üzerinden değerlendirme yaparak, "kaçan 11 puanın suçlusu kim?" sorusuna cevap aramak en doğrusu.
***
Fotoğrafta da Başkan Ağaoğlu ile Teknik Direktör Avcı bulunduğuna göre; adeta "suçluyu 1-2 kişide arayın" mesajı veriliyor.
Aslında ortada, suçu olmayanların eleştiriyi yapması istendiğinde, Trabzonspor camiasında tepeden tırnağa eleştiride bulunmayı hak eden kimse yoktur. Ahmet Ağaoğlu ile Abdullah Avcı da tek günah keçileri değildir. Hele hele Abdullah Avcı, böyle bir eleştiriyi hiç ama hiç hak etmemektedir.
Eleştiride bulunanlar, "Ben olsaydım, şu maçta şöyle oynardım. Şu futbolcuyu oynatırdım. Şöyle değişiklik yapardım" diyerek Abdullah Avcı'yı hedef tahtası yapıyorlar ise, onları hiç dikkate almaya bile gerek yoktur. Çünkü eldeki kadro ortadadır. Ayrıca kadrosu bordo-mavililerden çok ama çok daha derinliği olanların başta kendi sahalarındakiler olmak üzere aldıkları yenilgiler de unutulmamalıdır. Bu durumda fotoğraftaki Abdullah Avcı'ya kayıplardan sirayet eden bir vebal olduğu kanaatinde değilim.
***
Ahmet Ağaoğlu'na gelince, sezon başındaki transferlerin büyük oranda yanlış olduğunu sanırım başkanın kendisi de görüyor, kabul ediyor. Ama Edgar ve Hugo ile biraz kendini kurtarıyor. Ahmet Ağaoğlu'nu da yerden yere vurarak eleştirmek haksızlık olur. Devraldığı Trabzonspor'un ekonomik çöküntüsü ve idari boşluğu ile uğraşırken, transferde çok doğru tercihler yapmaya vakti kalmamıştır diyelim.
Sonuç itibariyle bu sezon için gelinen noktada Trabzonspor'da suçlu arama yerine gelecek için katkı yapacak şekilde eleştiri ve tavsiyede bulunmak daha doğrudur. Gerçi söz konusu Trabzonspor ve Trabzon olduğunda bu şekilde bir davranışı beklemek de biraz hayalciliktir. Çünkü camiada işi gücü eleştirmek olanların sayısı hiç de az değil. Şu gerçekle tamamlayalım. Sürekli eleştirmek insafsız avcıya hizmet etmek gibidir.

Yazarın Diğer Yazıları