Kadın hakları lafta kalmasın

Kadınlarda istihdam oranı, kadının toplumdaki yerini ve önemini gösteren önemli göstergelerden birisidir.  TÜİK'in Haziran ayı işgücü verilerine göre, Türkiye de erkeklerde işgücüne katılma oranı yüzde 71,7 iken  kadınlarda yüzde 34,4'dir. Oysaki, Avrupa Birliği ortalaması olarak kadın istihdam oranı Türkiye'nin nerdeyse iki katı, yüzde 62.4'tür.

Kadın-Erkek eşitliği, demokratik hakların, İnsani değerlerin ilk sırasında ye almalıdır. Dünyanın bu anlayış düzeyine gelebilmesi için geçmişten gelen dini ve sosyal birçok tabunun yıkılması gerekiyordu. Daha da  çok yolumuz var.

8 Mart 2019 Kadınlar Günü vesilesi ile Dünya Bankası  '' Kadınlar İş Dünyası ve Hukuk - Women, Busıness and The Law 2019 '' isimli bir araştırma yayınladı.

Araştırmada kullanılan endekste kadınların ekonomik duruşunda etkili olan sekiz kriter yer aldı; Seyahat Özgürlüğü, Bir İşe Başlamak, Para Kazanmak, Evlenmek, Bir İş Sahibi Olmak, Varlıkları Yönetmek ve Emeklilik kazanmak.

Bu endeks  Dünyanın tüm bölgeleri için, 2009 ile 2019 arasındaki on yılda cinsiyet eşitliği konusunda ortalama olarak iyileşme olduğunu gösteriyor. 2009 da Dünya ortalama endeks değeri 70.1' iken 2019 yılında 74.7'ye yükseldi. Bu on yılda birçok ülkede kadın hakları alanında yasalar çıkarıldı.

Ne var ki yine de  2019 yılında Dünya ortalaması olan 74.7 endeks değeri aynı zamanda kadınların erkeklerin sahip oldukları hakların dörtte birinden mahrum olduklarını gösteriyor. (Aşağıdaki tablo )

ds-029.jpg
Kaynak: © 2019 International Bank For Reconstruction and Development / The World Bank-Women, Busıness and The Law 2019

2019 yılında Dünyada altı ülke (Belçika, Danimarka, Fransa, Letonya, Lüksemburg ve İsveç) kadınlara yüzde 100 eşit haklar tanıyan ülkelerdir.

Dünyada 2019 yılında, on yıl öncesine göre kadın hakları endeksinde en fazla ilerleme  8.4 puan artışla güney Asya'da oldu. En az ilerleme ise 2.9 puanla Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da oldu.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri İslam ülkeleridir. Bu ülkeler içinde yalnızca Tunus daha yeni laik düzene geçti. Diğerlerinde ağırlıklı olarak demokrasi yok ve bazılarında İslami şeriat kuralları hakimdir. 

Endekste en sonda yer alan Suudi Arabistan endeks değeri 25.6'dır. Ondan önceki İran'ın endeks değeri 31.2 dir. Suudi Arabistanda demokrasi yok ve İran'da da göstermelik bir demokrasi vardır. Her iki ülkede de islami şeriat kuralları hakimdir.

Laiklik  anlayışı kadın hakları için olmazsa olmazdır. Üstelik Laiklik anlayışı dinin siyasi tasallut altından kurtulmasını ve gelişmesini de sağlar.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından  açıklanan daha önce 2018 raporunda  ise siyaset, ekonomi ve eğitim gibi bir dizi alanda kadın haklarında karamsar bir tablo çiziliyor ve küresel cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesinin 100 yıldan uzun zaman alacağı belirtiliyor.

Yazarın Diğer Yazıları