Kadınlar Günü'nde bayan voleybolcularımız

Aslında bugün kadınlarla ilgili bir şeyler yazmam gerekiyor. Gelen mesajlara bakınca futbola kilitleniyorum. Yine de bayan voleybolumuzu görmezden gelemeyeceğim. Şimdi de Aydın Büyükşehir Belediyesi Kadın Voleybol Takımı yeni bir başarıya imza attı. GEN-I Volley'yi Slovenya'da 3-1 mağlup ederek CEV Kupası'nda finale kaldı.

Bu başarı Eczacıbaşı, Fenerbahçe, Vakıfbank ve diğer köklü camiaların elde ettiklerinden daha ileri. Bursa İBB'den başlayıp Nilüfer Belediyesi'ne kadar bu tip başarılara imza atan ekiplerimizi de unutmayalım.

Kadın voleybolumuzun yükselen trendinin açılan "Voleybol Lisesi" ile başladığını hatırlamalıyız. Tüm spor dallarında olduğu gibi alt yapıya önem vermek sonuçta zaferleri yakalayan en önemli kurgudur. Buna önayak olanları da ayrıca kutluyorum. Darısı futbol öncelikle tüm spor dallarının başına diyorum.

Gölge Adam'ı kaybettik

Ertuğrul Akbay Hakk'a yürüdü. Onunla tanışmamız Başbakan Ecevit'in Bulgaristan ziyaretinde olmuştu. Daha sonra Turgut Özal'ın birkaç dış seyahatinde de birlikte olduk. Akbay, Gölge Adam'la başlayan şöhretini vefatına kadar sürdürmeyi başardı. Hatta merhum Özal, Akbay'a "Gölge Adam" diye hitap ederdi.

Bugün toprağa verilecek olan Ertuğrul Akbay'a rahmet, yakınları ve meslektaşlarına başsağlığı diliyorum.

Üzüntümün bir parçası ise oğlu Burak Akbay'ın cenaze törenine gelememesi. Maalesef FETÖ'cülerin kumpası sonucu bu durum meydana geldi ve anlamsız şekilde devam ettiriliyor. Bir yerde Sözcü gazetesinin muhalefetinden intikam alınıyor.

İki bölümlü Şampiyonlar Ligi

Dünyanın en fazla ilgi toplayan organizasyonu "UEFA Şampiyonlar Ligi"nde ilginç iki gün yaşadık. Salı oyunları uyuttu. Çarşamba gecekiler ise yatırmadı. Neticede bir dönemin efsane takımı Ajax, Real Madrid'i kupa dışına itti. Hollanda ekibinin dönüşünü tam 22 yıl sonra izledik.

Başarıda en büyük payın Sırp yıldız Dujan Tadic'e ait olduğu su götürmez. Maçı izleyenlerin yorumuyla Tadic'in aldığı başarı notu "10 üstünden 10." Yani Bülent Hanım'ın tabiriyle "fevkaladenin fevkinde."

Adı kupalarla özdeşleşmiş Madrid ise tam dokuz yıl sonra, çöktü. Altı gün içerisinde lig, kupa ve Avrupa macerasına veda etti. "Peres istifa" sesleri susmuyor. Bunun gerçekleşmesi de fazla sürmez.

Farklı yönetim

Şaşırdığım PSG'nin Manchester United'e elenişi. Demek ki para basan petrol kuyuları dahi başarıyı getirmiyor. Takımlarımızın başının derdi Porto, Cengiz Ünder'siz Roma'yı kulvarın dışına yolladı.

Bu maçı yöneten Cüneyt Çakır ve arkadaşlarını beğendim. Hıncal Uluç büyüğümün tespitiyle Çakır "içeride başka, dışarıda farklı yönetim gösteriyor". Roma lehine çaldığı penaltıda hiç tereddüt etmedi. Hatta "Polonyalı VAR hakemlerine" başvurmaya gerek duymadı. Burada sorumuz "VAR'da niye Polonyalılar oturuyordu" olmalı. Anlaşılan bizdeki rezillikler UEFA'nın da dikkatini çekti. Bu konuda süratle kendimize gelmeliyiz.

***

Yarım kalan Peri Masalı

Fransız kupasıyla devam etmek istiyorum. Bir 4. küme takımı olan AS Vitre'nin verdiği mücadeleden söz edeceğim. Bu küçük kasaba takımının ligindeki durumu da pek parlak değil. Sondan ikinci sırada.

Çoluk çoluk, ihtiyarlar dâhil toplam 40 bin kişinin tutkusu futbol. Uğraşları ilk kez bu yıl semeresini verdi. Karşılarına çıkan ünlü kulüpleri teker teker elediler. Hem de kale arkalarında tribünü dahi olmayan statlarında.

Fransız kamuoyu şaşkınlık geçirdi. Çeyrek finale kadar maçları izleyen mahalli muhabirlerin yerini ünlü kanalların ekipleri aldı.

Sıra yarı finale yükselme maçına geldi. Rakip Nantes'dı. Bizim Trabzonspor'dan tanıdığımız Halil Hodzic'in çalıştırdığı Nantes'ın iyi bir kadrosu vardı. Bu ekip, sonuncuları 1999 ve 2000'de olmak üzere epey kupa kaldırmıştı.

Buraya kadar

Büyük bölümü kasaba kökenli futbolculardan kurulu Vitre son ana kadar mücadele verdi. Bir yerde güçleri yetmedi. Neticede 2-0 kaybettiler. Görülmesi gereken taraftarın olağanüstü desteğiydi. Tarihlerinin en büyük tırmanışının sonunda gözyaşları döktüler. Futbolcularıyla birlikte ağladılar.

Bir önceki turda iki farkla geriye düşüşten, galibiyeti yakalamalarını unutacaklarını sanmıyorum. Futbolda bir "Peri Masalı" yaratma çabası bu kadarla kaldı.

...

GÜNÜN SÖZÜ

İyilik ettiğinden sakın kendini. Köroğlu

 

Yazarın Diğer Yazıları