Kadir Has'a ayıp edildi

Benim gibi nüfus kağıdı  müsait olanlar Türkiye'nin önemli hayırseverlerinden Kadir Has'ı iyi bilirler. Onu kaybedeli tam 13 yıl olmuş... Adını taşıyan vakfın tanıtımlarından bunu öğrendik. Bu arada Kadir Has Vakfı'nın kuruluş tarihi daha da eski, 1996.

Arşivden çıkarılıp kullanılan eski görüntülere bakıyoruz, yani 29 sene öncesinden daha gerilere.

Tanıyışım

Kadir ve Rezzan Has çiftini bana empoze eden Rauf Tamer büyüğümün merhum eşi İlkay Tamer'dir. Bugün Muş'un Has Köy'ünde adlarını taşıyan okul sayelerinde eğitim veriyor.

Üniversitesi

Hep Hakka yürüyenlerle devam edeceğim. Kadir Has'ın şu memlekete verdiği hizmetler o kadar çok ki; okullar, yurtlar, öğretmen evleri, memleketi Kayseri'deki Kadir Has Stadı, say say bitiremezsiniz.

Eğitim bursları ve Cibali'deki eski sigara fabrikasının -Reji- üniversiteye dönüştürülmesi en fazla gurur duyduğu işlerdendi.

Bankacılık, otomotiv, özellikle lastik sanayi ile istihdama büyük katkıları oldu.

Kadir Has vefat ettiği güne kadar bu ülkeye hizmet verdi. Karı-koca Hasları bu kadar hatırlamam asla yeterli değildir.

Arkalarındaki isim

Belli ki bu tanıtımlar hazırlanırken "birilerini kızdırmayalım" düşüncesi hakim olmuş. Kadir Has, her icraatında en büyük desteği mekanı cennet Süleyman Demirel'den görmüştür. Baba, her inşa ve yardım kampanyasında, "Ağanın eli tutulmaz" ve "Çık, çık"la gaz verirdi.

Kadir Ağa, her defasında "Emir büyük yerden" der ve ilave ederdi:

"Başım üstüne..."

Ya şimdi

Soruyorum; tanıtım ya da belgesel ne diyorsanız deyin reklam kuşaklarına yayılan bir sürü görüntü arasında niye tek kare bile Süleyman Demirel yok?..

Ruhları incitildi

Sırf, "Erdoğan kızar mı?" endişesiyle Demirel sansürü uygulayanlara yazıklar olsun. Yaptıkları iyi işleri gölgelemek oldu bu... Kaldı ki Erdoğan Demirel'den  niye rahatsızlık duysun. Kraldan çok kralcılara  söyleyecek laf bulamıyorum.

Kadir-Rezzan Has çiftinin ruhunun rahatsız olduğundan hiç şüphem yok. Yadederken ruhlarını incittiler.

En önemli kimlik

Dün yeterince uyardığımı sanıyorum. "Yaş tahdidiyle" sokağa çıkartılmayanlardan bir bölümüne uygulanan ambargoyu hazmedemiyorum.

Üstünde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı mührü ve Fahrettin Altun'un imzası bulunan kartlar nasıl olur da yasak kapsamına sokulur. Üstelik askerliğini yapmamış kamu görevlileri ek kararname ile bu listeden çıkarıldılar. Altun'dan beklenen hamleyi bekliyorum, hem de acilen...

Uzaktan eğitim

Her derde deva olacak denilen yeni eğitim sistemi denemeye sokuldu. Bu iş tahmin ettiğim gibi daha uzun sürerse, takip edenlere birer sertifika verilir.

Nezih Demirkent'in yönetimindeki Yeni Gazete yıllar evvel böyle bir uygulama gerçekleştirmişti. Bir kaç daldaki bu dersleri bitirenlere sertifika dağıtıldı. Bunlardan "Tıp dalı" olanını geçen hafta kütüphanemi karıştırırken buldum. Aldığım not 100 üzerinden 97 idi...

ÖZEL NOT: Yeni sistemde kullanılan  kimi kahramanlar  korku filminden yürütme gibi. Hadi daha gerçekçi olayım "iğrenç" tipler. Bunlar mutlaka sevimlileriyle değiştirilmeli.

Ayakta uyuyanlar

CNN'deki spiker Zeynep Özyol'un Dr. Mustafa Tamur'la konuşması dramatikti. Özyol, "Sokağa çıkma yasağına uyulması çok güzel" dedi. Dr. Tamur anında müdahale edip, "Hanımefendi uyulmuyor" deyiverdi.

Belli ki Özyol araçla kanalına giderken gözlerini açmayı başaramamış.

Çok Güzel Hareketler 2

Yeni bölümünde tavsiyelerime uydu. Korona virüs esprileri havada uçuştu. Ancak BKM'nin arka planındaki elemanları izlediler. Seyirci alımmamıştı. Yılmaz Erdoğan'ı bir kez daha kutluyorum.

GÜNÜN SÖZÜ

Gerçeğin hakkını sadece hatalar verir .     j. Bernard

 

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları