Kahpe silahların analizi!..

Yıllardır dilimizde tüy bitti!.. Katil it sürüsünün elindeki Kanasları, Zagrosları anlatmaktan.

Şimdi, birileri bu silahları yeni öğrenmiş gibi feryat ediyor. Sur, Silopi ve Cizre'de operasyonların başladığı daha ilk günlerde güvenlik güçlerimizin şehit  olmasında bu silahlar ve keskin nişancılar etkili oluyordu. Bölgeye ilk defa giden ve yeterince şehir savaşları konusunda eğitim almamış polis ve askerlerimiz feryat ediyordu. Keskin nişancılar ve terör örgütünün elindeki silahlara karşı daha profesyonel önlemler alınması hakkında Ankara'ya sürekli uyarı raporları gidiyordu. Fakat, dinlenmedi, yine örtbas edildi. Aynı "çözüm süreci"nde PKK'nın şehirlere inip silah ve militan depolamasında olduğu gibi. Gerçekler saklanamayıp, patlayınca, operasyon bölgelerinde şehit sayıları artınca Recebi medya üzerinden ağlaklığa geçtiler. Sanki bu silahlar yeniymiş, PKK'da yeni kullanıyormuş gibi anlatıp yine milletin aklı ve hafızası ile alay ediyorlar!..

Yahu!.. Bu sütunlarda; PKK'nın mağaralara gizlediği ve ray döşediği havan silahlarını yazdık. Bunları millete anlatıyoruz diye o zamanların sazcı/ gitarcı kardeşleri bize kin kusuyordu. Unuttuk mu?.. İnanın bana; bunları yazdık demekten edep ediyorum. Çünkü; vatan evlatlarının şehit olduğu  günlerde, sözün ve yazının bittiği noktadayız.

Kahpelerin elindeki bazı silahlar hakkında güvenlik uzmanlarının bilgilerinden faydalandığım bir değerlendirmeyi sunacağım;

KANAS;

1990'lı yılların başında PKK, keskin nişancı silahları kullanırken, henüz güvenlik kuvvetlerinin elinde bu denli etkili keskin nişancı silahı ve KNS kullanmasını bilen, özelliklerini kazanabilmiş personel de yoktu. Örgütün 90'ların başında KNS saldırılarını etkili şekilde kullandığı, hatta üst düzey bazı subaylarımızı da bu saldırı yöntemi ile şehit ettiği de hafızalarımızda. PKK'nın kullandığı KNS o dönemde, örgütün komuta kademesi ve kadın militanları tarafından taşınmakta olan bir silahtı. Bunun da kendi içinde farklı nedenleri var. BTÖ (bölücü terör örgütü), sözde komuta kademesini savaşın içinde tutarken, uzak mesafeden vurabilen bir silahla, aslında çatışma sahalarını emniyetli bir mesafede tutarak, komuta kademesini emniyet altına almayı düşünmüştür. Bazen de bu KNS ile, "hedefte seçicilik" olması bakımından, komuta eden kişilerin, hızlı bir şekilde hedef analizini yaparak, istediği hedefi, çatışmanın istediği evresinde vurarak, sürmekte olan bir çatışmanın seyrini değiştirerek, (bunu bazı silahlı çatışmalarda maalesef yaşadık) istediği avantajı elde etmektedir.

Diğer bir husus, KNS'lerin üzerinde dürbün olduğu için, sadece ateş etmek değil, emniyetli mesafelerden bu dürbünü de kullanarak, PKK'lı sözde komutanlar, ölüm riski yaşamaksızın, silahlı çatışmalarda gerekli sevk ve idareyi yapmışlardır.

Kadın teröristlere gelince;

Fizikî olarak, daha esnek ve rahat şekle girebildikleri için, bir keskin nişancının sahip olması gereken baş aktör olan "titretmeden+ kılı hedef üzerinde sabit tutabilme" özelliğine doğuştan sahip gibidirler. Diğer bir konu, kadın teröristlerin, yoğunluklu çatışmaların yaşandığı alanlarda, üstteki özelliklerinin tersine, dayanma güçleri düşüktür. Yoğun çatışma alanlarının, hemen uzağında, militanları bu etkiler altında daha az bırakmak ve bunun nedenleri olan, mağlubiyetleri yaşamamak için, kadınları, KNS'ci olarak kullanmıştır halen de  bu uygulamalarına devam ediyorlar.

M-16;

BTÖ, üst düzey komuta kademesine o dönemlerde, M-16 piyade tüfeği vermiştir. Bu tüfekler örgüt için bulunmaz Hint kumaşı idi. Genelde, eyalet ve saha komutanları, sözde tabur komutanlarında olur idi. Şimdilerde ise zibil.

En bariz özelliği, mühimmatı küçük, kendi özel bir metalden üretildiği için, çok hafif, taşıması kolay. ABD ordusunun resmi piyade tüfeğidir.

ZAGROS;

Bu silaha 2010 yılından itibaren örgütte rastlamaya başladık. Silahın 12.7 çapında oluşu, BTÖ'nün ürettiği bir ürün olmadığının başlıca kanıtıdır. Büyük çap grubu içinde olan bu silah, NATO standartlarında üretilen silahların kullandığı uçaksavar mermileri ile çalışır. Eski Varşova, yeni Rus orijinli büyük çapla çalışan silahlar,14.2 çapındadırlar. Yani mal; hazır mal!..

BTÖ Zagrosu nerede kullanıyor;

Adamın yüzüne iğne batırmak değil de, güçlü bir yumruk vurmak istediğinizde bu tip büyük çaplı silah tercih edilir. Yani bir binada, küçük bir delik değil de,  koca bir yarık açmak istediğinizde, ya da zırh delici mühimmata sahipseniz, ki bu silaha sahip olan, o tip mühimmata sahiptir. Her türlü zırhlı araca etkili bir saldırı için, sağlam korunaklı her türlü mevzilere karşı, her türlü balistik malzeme ile kendini korumaya almış piyadelere karşı, bu silah etkilidir. Yüksek irtifada uçan, hava araçlarına karşı da etkilidir.

Anlayacağınız, bayram değil seyran değil şimdi bu silahlar da nereden çıktı demek en hafif deyimiyle;

Abesle iştigal!..

Yazarın Diğer Yazıları