Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Evren Devrim ZELYUT

Evren Devrim ZELYUT

Kahraman Lira enflasyona karşı!

Kahraman Lira enflasyona karşı!

Ülkenin özeti şu: Ormanlar yanıyor, ekonomi yanıyor. Ekonomideki yangını dün açıklanan enflasyon rakamlarında çok net görüyoruz. TÜİK raporuna göre "Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %18,95, aylık %1,80 arttı"

Rakamlara ne ayar çekilmiş ama! Politika faizinin 19 olduğu bir ekonomide ne hikmetse enflasyon 18,95''de durmuş! Bak sen! Yani bizim enflasyon hâlâ faizin altında mesajı... Yahu bu tilkilik Türkiye''ye yabancı yatırımcı ilgisini bitirdi, çocuk mu var karşınızda?

Raporda sıkıntılı nokta şu: "Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %44,92, aylık %2,46 arttı"

 

 

Üretici fiyatları dışa bağlı ekonomi nedeni ile koptu gitti. Mal fiyatları üreticilerde %45 artıyorsa bunun hane halkına yansımaması olabilir mi? Elbette olamaz. Yani yaşadığımız enflasyon resmî rakamların çok ama çok üstünde.

TÜFE raporunda dikkat çeken kalem ise gıda oldu. Gıdada resmî olmayan raporlar yıllık %35 resmî raporlar ise %25 artışı gösteriyor. ÜFE raporunda ise ara mallarında %57''lik artış çok önemli.

Bunların söylediği ise şu: Yıllardır devam edilen yanlış tarım politikası, 6 milyon göçmenle artan talep, gıda fiyatlarını adeta uçurmuş. Malların üretiminde kullandığımız ''ara mal'' fiyatları ise kur arttığı için anormal yükselmiş. Bu ara malları ile Türk ekonomisi hem mal, hem enflasyon üretmeye devam edecek.

Sonuç? Enflasyon artmaya devam ettikçe her ay binlerce aile sefalet kapısından içeri adım atacak.

Lira''ya etki ne olacak?

Sürekli söylüyoruz AKP seçimleri almak için kredi genişlemesine ihtiyaç duyuyor. Bunun için de faizleri indirmek zorunda. Ancak bu enflasyonla nasıl indirecek? Geçmişte zorla indirmeye kalktığında kurun roket gibi hareket ettiğini görmedik mi? Şu soruyu sorabilirsiniz: Peki dolar neden düşüyor? Doların düşüşü, küresel piyasalarda gelişmekte olan ülkelerden yana esen rüzgârla gerçekleşiyor. Rusya ve Çin parası, IMF''den gelen para, tahvil ihraçları da düşüşe katkı verdi. Ancak bu hava bozduğunda ne olacak? Akıllara faiz seviyesine ulaşan enflasyon rakamı gelmeyecek mi? Yine aynı plak çalmayacak mı? Berat Albayrak dönemini unuttunuz mu?

AKP sıkışmış durumda, sağdan soldan gelen 3-4 milyar dolarla koca ülkeyi çevirmeyi, durumu idare etmeyi umuyorlar. Ama enflasyon ve faiz rakamları ortada, çıkarma yapabilen herkes durumu görüyor. Yapısal reformlar olmadan enflasyon inmeyecek, Lira''da da kalıcı iyileşme sağlanamayacak.  

Yazarın Diğer Yazıları