Kahramanlık destanı Türkiye Cumhuriyeti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Anıtkabir şeref defterine özetle şunları yazdı:

"Aziz Atatürk, bugün ağır bedeller ödeyerek sahip olduğumuz son devletimiz cumhuriyetimizin 94. yıl dönümünü büyük bir heyecanla idrak ediyoruz. Bizlere emanetiniz olan bu Türkiye Cumhuriyeti, her satırı kahramanlıklarla her safhası fedakârlıklarla dolu çetin bir mücadelenin eseridir.

İstiklal Harbi'mizi zaferle taçlandıran, cumhuriyetimize hayat veren ruh hamdolsun tıpkı 94 yıl önce olduğu gibi bugün de dimdik ayaktadır. Tarihe 15 Temmuz Destanı olarak geçen şanlı direniş, bu ruh ve iradenin tüm ülke sathında tecessüm etmiş halidir."

19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basarak dört bir yanı emperyalist ülkeler tarafından işgal altında bulunan Anadolu'yu düşman işgalinden kurtararak Türkiye Cumhuriyeti'ni 94 yıl önce kuran Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk'e hitaben yazılan bu yazıyı eksik buldum, üzüldüm.

Türk milletinin Kurtuluş Savaşları ile yazdığı tarihinin en büyük destanlarını Atatürk'ün yorumları ile hatırlatayım.

Doğu Cephesi Komutanı Kâzım Karabekir Paşa'ya çektiği telgrafta Atatürk şöyle der:

"Kars gibi bir kalenin zaptı, her milletin tarihinde nadir olan olağanüstü bir askerî başarıdır. Fakat bugün asıl önemi, iç ve dış her taraftan karşılaştığı insafsız, ortadan kaldırıcı saldırılar karşısında yaşama hakkını kanıtlama görevine düşen soylu ve mazlum milletimizin bu kesin başarı sonucu ile büyük bir teselli hissi ve güven duymasıdır. Sizi ve komutan ve asker bütün şanlı arkadaşlarımızı tam bir övünç ve güvenle takdir ve tebrik ediyoruz."

1. İnönü Meydan Savaşı için Atatürk şöyle der:

"Devrim Tarihimizin çok önemli, çok verimli bir sayfasıdır. Yeni Türkiye Devleti'nin küçük, fakat millî ülkülü genç ordusu, en dar bir hesapla üç misli düşmanı İnönü Meydan Savaşı'nda mağlup etti. Strateji sanatının en ince gereklerini isabetle uyguladı. Yeni Türkiye Devleti'nin bağımsızlık tutkusu, gösterişten uzak bir varlık içinde söndürülmesi imkânsız bir ateşin yok edici alevleriyle kendini ve yeni devletin yapısındaki manevî sağlamlığı Birinci İnönü Meydan Savaşı'nda dünyaya kanıtladı."

2. İnönü Savaşı ve zaferi için Atatürk'ün Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa'ya gönderdiği telgraf:

"Bütün dünya tarihinde, sizin İnönü Meydan Savaşları'nda üstlendiğiniz görev kadar ağır bir görev üstlenmiş komutanlar enderdir. Milletimizin bağımsızlığı ve hayatı, dâhiyane yönetiminiz altında şerefle görevlerini yapan komuta ve silâh arkadaşlarınızın gönlüne ve vatanseverliğine büyük güvenle dayanıyordu. Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin ters giden talihini de yendiniz. İstilâ altındaki talihsiz topraklarımızla beraber bütün vatan, bugün en uzak köşelerine kadar zaferinizi kutluyor. Düşmanın istilâ tutkusu, çabanızın ve vatanseverliğinizin yalçın kayalarına başını çarparak paramparça oldu.

Adınızı, tarihin övünç yazıtına kaydeden ve bütün milleti hakkınızda sonsuz gönül borcu ve teşekküre yönelten büyük kutsal savaş ve zaferinizi tebrik ederim..." 

Sakarya Meydan Savaşı için Atatürk şöyle der:

 "Gerçekten milletimiz, düşmanın hazırlıklarına karşılık verme için hiçbir özveriden çekinmedi. Ordumuzu kuvvetlendirmek için para, insan, silâh, hayvan, araba kısacası her ne gerekse son derece istekle verdi. Avrupa'nın en eksiksiz araçlarıyla donatılmış olan Konstantin ordusundan ordumuzun araç ve gereç bakımından da geri kalmaması ve hatta ona üstünlüğü gibi inanılmaz mucizeyi Anadolu halkının özverisine borçluyuz.

Millî amaç uğrunda millet bireylerinin özel çıkarlarını küçümseme hususunda gösterdikleri harikalar, torunlarımız ve evlâtlarımızın daima övünme konusu olacaktır.

Canımızı, namusumuzu almak üzere Haymana ovalarına kadar gelen düşman askerleri esir düştükleri zaman onurlu askerlerimizden ilk yalvarma seslenişi olarak bir parça ekmek istemeleri manzarası, mağrur düşmanlarımızın sonunu gösteren anlamlı bir levhadır. Bu derece büyük bir özveri duygusuyla topraklarını savunan milletimiz ne kadar övünse haklıdır."

30 Ağustos Meydan Savaşı için Atatürk şöyle der:

"Afyonkarahisar-Dumlupınar Meydan Savaşı ve onun son dönemi olan 30 Ağustos Savaşı, Türk tarihinin en önemli bir dönüm noktasını oluşturur. Millî tarihimiz çok büyük ve çok parlak zaferlerle doludur. Fakat Türk milletinin burada kazandığı zafer kadar kesin sonuçlu ve bütün tarihe, yalnız

Türk Cumhuriyeti'nin temeli burada sağlamlaştırıldı; ölümsüz yaşamı burada taçlandırıldı. Bu alanda akan Türk kanları, bu gökyüzünde uçan şehit ruhları, Devlet ve Cumhuriyetimizin ölümsüz koruyucularıdır."

Ve Anadolu savaşları için Atatürk "Destan" der...

"Her evresi vatan için, evlâtlarımızın torunları için şerefli olaylarla dolu büyük bir kahramanlık destanı oluşturan Anadolu savaşlarının heyecan veren ayrıntılarını tarihin diline terk ediyorum."

Tarihin dili dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anıtkabir şeref defterine yazdığı o cümlelerdedir ki işte Türkiye Cumhuriyetinin bu destanları birkaç süslü cümle ile geçiştirilirken 15 Temmuz Destanı'na vurgu yapılmasını içime sindiremedim.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması yüce önder Atatürk'ün dediği gibi, "kahramanlık destanıdır."

Tek kişi kalsam da söylemeye, yazmaya ömrüm boyunca devam edeceğim.

Yazarın Diğer Yazıları