Kaldırımda scooter kurbanı olmayın!..

Kaldırımda scooter kurbanı olmayın!..

Herkese merhaba değerli okuyucularım...

Aman dikkat edin, kaldırımda scooter kurbanı olmayın..!

Elektrikli scooterların kullanımı son yıllarda ülke genelinde yaygınlaştı.

Büyükşehirlerde neredeyse her yerde onlara denk gelmek mümkün.

Çoğunlukla gençler kullansa da neredeyse her yaş grubunun da tercihi olmaya başladı. Öyle ki toplu taşıma aracından indikten sonra evine gitmek için hemen bir scooter kiralayan her yaş grubundan insan var. Evinden toplu taşıma aracına,örneğin Metrobüs ya da Marmaray''a gitmek için bu aracı kullananlar görüyorum...

Bunda en azından yakın mesafelere gitmede sağladığı kolaylığın etkisi büyük.

Ancak büyükşehirlerdeki yolların scooter kullanımı için uygun olduğunu söylemek güç. Yoğun trafik ve yolların uygun olmaması nedeniyle kimi zaman ciddi sorunlar yaşandı.

Bazen ölüm ve ciddi yaralanma ile sonuçlanan kazalar meydana geldi. Bu nedenle Ulaştırma ve Altyapı, İçişleri ile Çevre, Şehircilik ve İklim bakanlıklarının birlikte hazırladığı Elektrikli Scooter Yönetmeliği; 14 Nisan 2021 tarihinde Resmî Gazetede yayınlandı.

Emekli Emniyet Mensubu ve FTM Deneği Sözcüsü Halis Kahraman''a ulaştım. Yönetmelikle scooter kullanımında getirilen kurallar arasında en dikkat çeken cezaları konuştuk. Sizlerle notlarımı paylaşıyorum.

*En fazla saatte 25 kilometre hızla gidebilecek.

*Kullanım için yaş sınırı 15 olacak.

*Yaya yollarında kullanılamayacak.

*Bisiklet yolu veya şeridinin olduğu yerlerde taşıt yolundan sürülemeyecek.

*Azami hız sınırı 50 kilometre ve üzeri olan kara yollarında kullanılamayacak.

*Bir şeritte yan yana sürülerek şeridin işgal edilmesi ve başka araçlara tutunup kullanarak sürülmesi de yasak.

*Manevra için işaret verme anları dışında aracın sürekli iki elle kontrol edilmesi gerekiyor.

*Birden fazla kişi binemeyecek. Sırtta taşınan çanta gibi eşyalar dışında yük taşınamayacak.

*Park edilirken özel mülkiyet ihlal edilemeyecek. Yayaların veya engellilerin hareketlerini engelleyecek şekilde park edilmesi de yasak. Şirketlerin bu şekilde park eden araçları iki saate kaldırması gerekiyor.

"Ben, merkezi İstanbul''da bulunan Fahri Trafik Müfettişleri (FTM) Derneği''nin yönetim kurulu üyesi ve Basın Sözcüsü kimliğimle, öncelikle scooter kullanıcıları için kask takma zorunluluğu olmaması ciddi bir risk oluşturduğunu söyleyebilirim. Oysa, Motobisiklet kullanıcılarına kask zorunluluğu var ama scooter kullanıcılarına yok..

Scooterların plakaları ya da yetkili makamlarca verilmiş bir numaraları yok. Yolda bir hataya karışsa bunu nasıl tespit edeceksin?

Trafik polisi ya da zabıta ceza kesmeye çalışsa neye göre kesecek, ortada bir numara yok sadece Kabahatler Kanununa göre trafik düzenini bozmaktan ceza kesebilir.

Ayrıca, bu konuda uzman bazı kişiler ile vatandaşlarca dile getirilen; ''scooterlar yasaklanmalı'' görüşüne de ben bireysel olarak katılmıyorum.

Scooterları yasaklamak çözüm değil. Öncelikle kullanıcılara eğitim verilmeli. Ne sertifikaları ne de plakaları var. Belediyeler tarafından ayrı

yollar yapılmalı ama yapılana kadar getirilen kurallara uyulması için denetlemeler artmalı. Trafikte de her gün kazalarda 20 kişi ölüyor ama

"Trafiği yasaklayalım.." demiyoruz. Onun için önce tedbirleri alalım. Şu an scooterlarla ilgili alanı çok boş bırakmış durumdayız.

Bazı ülkelerde scooterlara plaka zorunluluğu getirildiğini biliyorum. Türkiye''de de bu konuda bir çalışma olduğunu basında yer alan haberlerden öğrendim. Trafik bilinci oluşturamazsak ister scooter kullansın ister başka bir şey normal kazaya karışır. Bilinç oluşturmak, eğitim önemli. Bir de çok ciddi denetim gerekiyor yani. Denetimle birlikte caydırıcılığı da sağlayacak düzenlemeler de gerekiyor. Scooterların ciddi bir ulaşım alternatifi olduğunu ve pandemide katkısının görüldüğünü söyleyebilirim. Trafiğe ve sıfır gaz emisyonu üretmesinden dolayı da ayrıca hava kirliliğinin azalmasına katkısı var. Ekonomik değeri var ama scooterlar iyi kullanılmazsa, scooter ve kullanıcılarına yönelik gerekli radikal yasal düzenlemeler yapılmaz ise çok can yakar."

Sağlıkla, iyi pazarlar diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları