Kale ile Rolls-Royce: 'TF-X motoru için teklif verdik'

Kale ile Rolls-Royce: 'TF-X motoru için teklif verdik'
Kale ile İngiliz motor üreticisi Rolls-Royce'un kurduğu ortaklık, TF-X programına motor geliştirmek için Savunma Sanayi Başkanlığı'na teklif verdiğini ve cevap beklediğini açıkladı.

Kale ile İngiliz motor üreticisi Rolls-Royce'un kurduğu ortaklık, Türkiye'nin tasarladığı savaş uçağının motorunu geliştirmek için nihai teklifi verdiğini ve Savunma Sanayi Başkanlığı'ndan (SSB) cevap beklediğini açıkladı.

Kale Grubu 2017 yılında uçak motoru üretmek için Rolls-Royce ile ortaklık kurdu. Ortaklık TF-X veya Milli Muharip Uçak (MMU) adıyla bilinen yeni nesil savaş uçağı programında kullanılmak üzere motor geliştirmeyi amaçlıyordu.

Kale Grubu'nda TF-X program lideri Selim Ergün, "Kale ve Rolls-Royce 'best and final offer'ı geçen yıl sonunda sundu. Ocak ayında Savunma Sanayi Başkanlığı'na hatırlatıldı. Şu anda cevap bekliyoruz" dedi ve teklifin SSB'nin taleplerini en iyi şekilde yansıttığını belirtti.

Söz konusu bu açıklama, Rolls-Royce'un dün yaptığı, motor geliştirmek için yürütülen çalışmanın kapsamının daraltıldığı açıklamasını izledi. Rolls-Royce, dünkü açıklamasında fikri mülkiyet paylaşımı hakkındaki anlaşmazlık ve Katar-Türk ortaklığındaki şirketin motor geliştirme işine girişi nedeniyle görüşmelerde geçen yıl sorunlar yaşandığına dikkat çekmişti.

TR MOTOR İLE SÖZLEŞME İMZALANMIŞTI

Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) geçen yıl Kasım ayında motoru geliştirmesi için TR Motor şirketi ile sözleşme yaptı.

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir yapılan sözleşme töreninde, Rolls-Royce ile görüşmelerin sürdüğünü ancak Türkiye'nin kısıtlama olmadan, teknolojiye sahip olmak istediğini belirtmişti.

TR Motor'un dolaylı ortakları arasında Türk-Katar ortaklığı olan BMC Otomotiv, doğrudan ortakları arasında ise TUSAŞ ve SSTEK Savunma Sanayi Teknolojileri şirketi bulunuyor.