Kalın: Alman Parlamentosu yanlış bir karar verdi

Kalın: Alman Parlamentosu yanlış bir karar verdi
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Alman Federal Meclisinin, aldığı kararla sadece hukuku ihlal etmekle kalmadığını aynı zamanda dar görüşlü ve yanlış bir karar da verdiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Ermenistan Kararı: Yasa dışı, yanlış ve zarar verici" başlığıyla Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi içinmakale kaleme aldı.

Alman Federal Meclisinin (Bundestag) 2 Haziran Perşembe günü 1915 olaylarıyla ilgili kabul ettiği karara değinen Kalın, "Alman Parlamentosu perşembe günü sadece hukuku ihlal etmekle kalmadı aynı zamanda dar görüşlü ve yanlış bir karar da verdi." değerlendirmesinde bulundu.

Kalın, Alman Parlamentosunun 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarını tanıyarak, Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde yorulmadan Türkleri ve Ermenileri diyalog yoluyla birbirine yakınlaştırma çabalarını görmemezlikten geldiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kamuoyu önünde Osmanlı Ermenilerinin acılarını alenen tanıyan ve ailelerine baş sağlığı dileklerini ileten ilk Cumhurbaşkanı olduğuna işaret eden Kalın, 2015’te ve 2016’da da benzer açıklamalar yapıldığını ancak Erdoğan’ın uzlaşmacı açıklamalarının Ermenistan tarafından reddedildiğini anımsattı.

"Türkiye haksız şekilde hedef alındı"

Kalın, Türkler ile Ermeniler arasında barışın teşvik edilmesi bahanesiyle Bundestag’ın Erivan’ın ödün vermez tutumunu göremezden geldiğini ve haksız bir şekilde Türkiye’yi hedef aldığını bildirdi.

Ermenistan’ın mantıklı bir ilerleme hususundaki yetersiz ilgisinin mükafatlandırılmasıyla Almanya’nın Kafkasları daha da tehlikeli bir hale getirdiğini ifade eden Kalın, bunun yanında Almanya’nın Türkiye ile ilişkilerini de tehlikeye attığını vurguladı.

Almanya’nın siyasi, ekonomik ve kültürel yaşamına değerli katkılar sağlayan milyonlarca Türkün perşembe günü haksız yere itham edildiğine dikkati çeken Kalın, "Alınan karar Türk toplumunun Alman hükümet ile olan ilişkilerine ağır hasar vermiştir. Federal Meclisin tartışmalı kararı, bir kez daha tarihin politize edilmesinin faydadan çok zarar getirdiğini göstermiştir." değerlendirmesinde bulundu. 

Ancak uluslararası toplumun Türkiye’nin planında birleşmesi durumunda bu konuda bir umudun bulunduğuna işaret eden Kalın, makalesini şöyle tamamladı:

"Ermenistan vakit kaybetmeden, Türkiye’nin bir tarihçi komisyonu kurulması yönündeki teklifini kabul etmeli ve iki taraflı protokolün onay sürecini çözüme bırakmalı. Osmanlı dönemindeki Ermenilerin ailelerinin yakınlaşabilmek ve ileriye doğru hareket edebilmek için Erivan’a ihtiyacı var. Almanya, Türkiye’yi yanlış suçlamalarla itham etmek yerine Ermenistan'a, askıya alınan sorunun çözüme kavuşturulmasına ilişkin çabaların sürdürülmesi konusunda baskı yapmalı. Karşılıklı suçlamalar için zamanımız yok. Milyonlarca insan daimi bir barış için dua ediyor."