Kamburluk nasıl düzeltilir?

Kamburluk nasıl düzeltilir?
Kamburluk (kifoz) omurganın yanlış şekillenmesi veya omuriliklerin zamanla sıkışması nedeniyle bebeklerde ve gençlerde ortaya çıkabiliyor. Kifoz tedavisi, yaşınıza ve eğriliğin nedenine ve etkilerine bağlıdır.

Kifoz abartılı, öne doğru yuvarlaklaşmadır. Her yaşta ortaya çıkabilir ancak yaşlı kadınlarda daha sık görülmektedir. Yaşa bağlı kifoz sıklıkla spinal kemiklerdeki sıkışmaya veya çatlamaya neden olan zayıflıktan kaynaklanır. Diğer kifoz türleri, omurganın yanlış şekillenmesi veya omuriliklerin zamanla sıkışması nedeniyle bebeklerde veya gençlerde ortaya çıkabilir.

Hafif kifoz çok az soruna neden olur. Şiddetli kifoz ağrıya neden olabilir ve şekil bozucu olabilir. Kifoz tedavisi, yaşınıza ve eğriliğin nedenine ve etkilerine bağlıdır.

Doç. Dr. Mehmet Atıf Erol Aksekili kamburluk tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri paylaştı.

BELİRTİLER

Hafif kifoz belirgin bir belirti veya bulgu oluşturmayabilir. Ancak bazı insanlar anormal derecede kavisli bir omurgaya ek olarak sırt ağrısı ve hareket kısıtlılığı yaşarlar.

Sırtınızın üst kısmında veya çocuğunuzun omurgasında artan bir eğri fark ederseniz doktorunuzla randevu alın.

NEDENLERİ

Sağlıklı bir omurgayı oluşturan omurlar, bir sütunda istiflenmiş silindirlere benzer. Kifoz, üst sırttaki omurlar daha çok kama şeklinde olduğunda ortaya çıkar. Anormal vertebralara şunlar neden olabilir:

Kırıklar: Kırık veya ezilmiş omurlar, omurganın eğriliği ile sonuçlanabilir. Hafif kompresyon kırıkları sıklıkla gözle görülür işaretler veya semptomlar üretmez.

Osteoporoz: Bu kemik inceltme bozukluğu, özellikle zayıflamış omurların kompresyon kırıklarına neden olması durumunda omurga eğriliğine neden olabilir. Osteoporoz, yaşlı kadınlarda ve uzun süre kortikosteroid kullanan kişilerde en yaygın olanıdır.

Disk dejenerasyonu: Yumuşak, dairesel diskler omurlar arasında yastıklar gibi davranır. Yaşla birlikte, bu diskler genellikle kifozu kötüleştiren kurur ve büzülür.

Scheuermann hastalığı: Scheuermann kifozu olarak da adlandırılan bu hastalık tipik olarak ergenlikten önce oluşan hızlı büyüme sırasında başlar. Erkekler kızlardan daha sık etkilenir.

Doğum kusurları: Doğumdan önce düzgün gelişmeyen omurilikler kifoza neden olabilir.