Kamil Erozan: "Harekât için kararlılık yok"

Kamil Erozan: "Harekât için kararlılık yok"
Fırat'ın doğusuna planlanan askeri harekâta ilişkin değerlendirmelerde bulunan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Kamil Erozan, "Bir siyasi karar var gibi gözüküyor olsa da, iktidar bu siyasi kararlılığı icraata dönüştürecek yeteneklerden yoksundur" dedi.

Bünyamin ÖZTÜRK/Ankara

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Kamil Erozan, Türkiye'ye gelen ABD'li heyetine ilişkin, "Heyet muhtemelen çekilmenin koşullarını dikte etmeye gelmektedir" dedi. 

ABD Başkanı Donald Trump'un Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın açıklamalarına atıf yapan Erozan, şunları kaydetti:

"Amerikan heyeti muhtemelen çekilmenin koşullarını dikte etmeye gelmektedir. Nitekim gelmeden verdikleri ilk mesaj 'Kendi başınıza işlere kalkışmayın' yönündedir. 2'inci mesaj ise 'Bizim Kürtlerimize (PYD /YPG) dokunmayın' şeklindedir. İktidarın zafiyetleri karşısında ABD Heyeti'nin Washington'a başarı ile dönmesi maalesef mukadderdir."

"ABD Suriye'de bulunan askerlerini çekecek mi?" şeklindeki soruya Erozan, şöyle cevap verdi:

"Şam Yönetimi tarafından davet edilmiş olanlar hariç Suriye'deki yabancı güçlerin Cenevre süreci kapsamında ülkeden çekilmesi kaçınılmazdır. Trump her ne kadar bu süreci beklemeden askerlerini tahliye etme yönünde bir karar almış gözükmekteyse de anlaşıldığı kadarıyla kendisine yapılan uyarılar ve çağrılar nedeniyle bu çekilmenin takvimi halen gözden geçirilmektedir. ABD'nin bölgede yapmış olduğu siyasi yatırımların bekası ve edindiği PYD/YPG gibi yeni müttefiklerin var olmaya devam etmesini sağlamak Washington'un ana hedefi olmaya devam edecektir."

"İKTİDAR İCRAATA DÖNÜŞTÜRECEK YETENEKLERDEN YOKSUN"

Türkiye'nin Fırat'ın Doğusu'na planladığı askeri harekâta da değinen Erozan, AKP iktidarının böyle bir siyasi kararlılık gösteremeyeceğini belirtti. Erozan sözlerini şöyle tamamladı: 

"Terörist unsurları temizlemek üzere Fırat'ın doğusuna yapılacak bir askeri harekâtın nidalarını bir müddettir Sayın Cumhurbaşkanı'nın ağzından duymaktayız. Bu yönde bir siyasi karar var gibi gözüküyor olsa da, iktidar bu siyasi kararlılığı icraata dönüştürecek yeteneklerden yoksundur. Bu tür bir harekât bölgesel yansımaları boyutuyla 'Ben yaptım, oldu' denilemeyecek kadar karmaşıktır. "