"Kamuda tasarruf olmadan vergi yükü azalmaz"

"Kamuda tasarruf olmadan vergi yükü azalmaz"
Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, vergi adı altında, şekerden elektriğe kadar birçok ürüne zam geldiğini ve kamuda tasarruf sağlanmadığı takdirde,  bu zamların artarak devam edeceğini söyledi. 

Sümeyra Kırca / İstanbul

2019 yılı için öngörülen 80 milyar liralık bütçe ağının 55 milyar lirası yılın ilk 5 ayında tüketilince; yeni vergiler ve acı reçeteler üst üste gelmeye başladı. Sigaradan cep telefonuna, yurt dışına çıkış harcından gecikme zammına kadar pek çok alanda vergi artışları yaşandı. Ayrıca, şekerden elektriğe pek çok ürün zamlandı. Kamudaki israfın bu düzeyde gitmesi halinde bu zamların artarak devam edeceğini anlatan Vergi Uzmanı Ozan Bingöl şöyle konuştu, "Vergi artışlarının temel kaynağı bütçe açığıdır. Artan her kamu harcaması, vatandaşın sırtına yüklenecek yeni vergi artışı ve zam anlamına gelir. Buradan çıkartılacak sonuç: kamuda tasarruf olmadan, vatandaşın sırtındaki vergi yükü azalmaz, aksine artar."

Kamuda tasarruf etmek için 600 milletvekilini, eski sayısı olan 450'ye çekmek gerektiğine işaret eden Ozan Bingöl, bu sayede ayda 4 milyon lira kâr edileceğini açıkladı. Bingöl, "Bugün bu rakam aşağı çekilse, sadece ödenen maaşlar, danışman, sekreter, yardımcı personel gibi harcanan paradan ayda 4 milyon lira tasarruf ediliyor. Uzun vadede milletvekili emeklilerini, sağlık başta olmak üzere ayrıcalıklı uygulamalardan kaynaklı kamu yükünü saymıyorum bile" dedi. 

"Kamuda üst düzey yönetici olarak kamu personelinin veya emeklilerin, başta bankalar olmak üzere KİT'lerdeki dolgun maaşlı 'Yönetim Kurulu', 'Denetim Kurulu'  üyeliklerini ve bu kurumların araç ve diğer imkânlarından yararlanmalarına bir son verin" diyen Ozan Bingöl, bu kişilerin ücret almadan çalışmasının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kamudaki gereksiz üst kademe pozisyonlarına son verilmesi gerektiğini belirten vergi uzmanı Bingöl, sadece bu pozisyonlar için kiralanan makam harcamasının bile herhangi bir vergi artışına gerek bırakmayacak şekilde kamuya kaynak sağlayacağını anlattı.

Kamuda danışmanlık adı altında bazı imtiyazlı kişilerin sınavsız bir şekilde kamuya geçtiğini de aktaran Ozan Bingöl, bu haksız kadrolaşmaya hemen son verilmesi gerektiğini söyledi.

Çok yüksek bedelle kiralanan kamu binalarının ciddî bir israf oluşturduğunu kaydeden Ozan Bingöl, etkin olmayan planlama ve birbirinden kopuk uygulamalarla kamunun kiralık binalara çok büyük paralar ödediğini dile getirdi.

"Turistik gezilere dönüşen kamu personeli ve yöneticilerinin yurt dışı ziyaretlerine çeki düzen verilsin" diyen Ozan Bingöl, bazı durumlarda yurtdışı temsilcilik personeli ile izlenip raporlanabilecek toplantılara, gerekli gereksiz pek çok kişinin görevlendirilmesinin ciddî bir israf kalemi haline geldiğini aktardı.

İktidara kamudaki taşıt saltanatına son verilmesi için seslenen Ozan Bingöl, "Şu unutulmamalıdır ki, kamu taşıtları kamusal hizmetler içindir. Eşinizin, dostunuzun,  çocuğunuzun özel ulaşım aracı değildir. Her vidasında, tekerin döndüğü her santimde 82 milyonun hakkı vardır" dedi. Verginin kamusal hizmetleri karşılamak için zorunlu olarak ödenen para olduğunu vurgulayan Bingöl, vergilerle kişilerin şahsî giderlerinin ödenmesinin kabul edilemeyeceğinin söyledi.