Kanada bile Türk SİHA'larından rahatsız oldu!

Fransız Haber Ajansı AFP'nin haberine göre, Kanada'da medya, ülke teknolojisiyle üretilen insansız hava araçlarının Azerbaycan tarafından Ermenistan ile yürütülen çatışmalarda kullanıldığına dair iddialara yer verdi.

Haberlerde, Kanada'da üretilen insansız hava araçlarının görüntüleme ve hedef teknolojisinin çatışmalarda yer aldığı, Kanada şirketi Wescam'in Türkiye'ye askeri malzeme sattığı öne sürüldü!

Kanada, Ekim 2019'da Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü askeri operasyonlar yüzünden Türkiye'ye silah satışının dondurulduğunu duyurmuştu! Mayıs ayında bu karar geri çekildi.

Haberlerde, Azerbaycan tarafından kullanılan silahların Türkiye üzerinden gönderildiği ima ediliyor.

Kanada medyasının iddiaları böyle ama Türkiye'de insansız hava aracı üreten Baykar şirketi, "Bayraktar TB2nin tüm sistemleri yerli ve milli olarak üretilmektedir." diyor.

***

Türkiye, NATO üyesi olduğu halde, ABD ve Almanya, zaman zaman Türkiye'ye silah ambargosu uygulamıştır.

Kıbrıs'ta Türklere yönelik saldırılar üzerine, dönemin başbakanı İsmet İnönü, adaya Türk uçakları göndermiş uyarı uçuşu yapan Yüzbaşı Cengiz Topel'in uçağı düşürülmüştü. Topel, paraşütle atlayıp kurtulmasına rağmen, Rumlar tarafından işkenceyle şehit edilmişti.

ABD Başkanı Johnson, 5 Haziran 1964'te, Başbakan İsmet İnönü'ye mektup göndermiş, Türkiye'nin girişeceği harekât sonunda muhtemel bir Sovyet müdahalesine karşı NATO müttefiklerinin Türkiye'yi savunma zorunluluğu bulunmadığını bildirmişti. Mektubu, iki yıl sonra gazeteci Cüneyt Arcayürek ele geçirmiş ve Türk kamuoyuna açıklamıştı.

İnönü, ise sekiz gün sonra gönderdiği cevabi mektubunda "Yekdiğerine karşı ahdi vecibelerini, taahhütlerini istediği zaman reddeden devletler arasında bir ittifak tasavvur edilebilir mi?" sorusunu sormuş ve Sovyet müdahalesi halinde yardıma gelinmezse Türkiye açısından NATO ittifakının temel direklerinin sarsılmış ve anlamı kalmamış olacağını bildirmişti. Kamuoyunda ise İnönü'nün "Yeni bir dünya kurulur, Türkiye de o dünyada yerini alır" dediği bilinir.

Türkiye'nin Kıbrıs'a neden müdahale edemediğini yıllar sonra Süleyman Demirel açıkladı. 1965'te başbakan olan Demirel döneminde de sorun devam ediyordu ama çıkarma gemisi yoktu! Demirel, "Şehir hatları vapurları ile müdahale edemezdik ki... Hemen çıkarma gemisi inşa edilmesi için talimat verdim." diyecektir. Nitekim 1974'te Bülent Ecevit dönemindeki müdahale, bu sayede yapılabildi.

ABD, 1974'te Türkiye'nin Kıbrıs'a müdahale etmesi üzerine, askeri ambargo ilan etti.

Demirel de buna karşılık, 1975 yılında, Türkiye'deki Amerikan üs ve tesislerini kapattı. ABD Kongresi 1978'de  ambargo kararını kaldırdı; üsler ise 18 Kasım 1980'de, 12 Eylül yönetimi tarafından açıldı...

Erdoğan döneminde ise ABD'nin Napoli'deki karargâhı ve Almanya'daki uçak filoları İzmir'deki hava üssüne taşındı.  Malatya'da da İsrail'in İran füzelerinden korunması için Kürecik Hava üssü kuruldu! 

***

Almanya, 1991 yılında, Alman silahlarının, Kuzey Irak'taki operasyonlarında kullanılamayacağını bildirdi ve Türkiye'ye silah ambargosu koydu. Sonraki süreçte de Alman hükümeti, Türkiye'ye silah satışına onay vermedi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, 27 Temmuz 2020'de yaptığı açıklamada "Suriye ve Libya'da operasyonlar yapan Türkiye'ye silah satışına artık onay vermiyoruz" dedi. Maas, Türkiye'ye sadece deniz kuvvetleriyle ilgili araç gereç satıldığını bildirdi.

Almanya böyle yapınca Avusturya Meclisi de Türkiye'ye askerî teçhizat ve malzeme ihracatının engellenmesini talep eden önergeyi oy birliği ile kabul etti.

***

Yapılacak iş bellidir. Kendi silahını kendin üreteceksin! Ayrıca sana ambargo koyan ülkeye sen de karşılık vereceksin. Meselâ ülkende çevreyi de katlederek altın aramalarına izin vermeyeceksin...

 

Yazarın Diğer Yazıları