Kanadoğlu: Bütün gayretler cumhurbaşkanlığı seçimi için olmalı

Kanadoğlu: Bütün gayretler cumhurbaşkanlığı seçimi için olmalı
Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Kanadoğlu, "Yargıya olan güven kalmadıktan sonra o devletin temeli çatırdıyor demektir" dedi.

Bünyamin ÖZTÜRK / ANKARA

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nun 7 üyesinin seçilmesini yorumladı.

Kanadoğlu, "Partili cumhurbaşkanı, partili başkomutan, partili yargı ve onun devamı olarak partili Hâkimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) ulaşılmış olundu" dedi. Kanadoğlu, şunları söyledi: "Ülkenin çeşitli yerlerinde görev yapan hâkimlerin ve savcıların, partili cumhurbaşkanına bağlı, il ve ilçe başkanları karşısında ne duruma düşecekler? Bunu düşünmesi zor değil. Çok net bir şekilde söylemek gerekir ki artık hâkim ve savcı bağımsızlığı kalmamıştır." "Bu şekilde düzenlenen HSK'nın kimi temsil ettiği herhâlde bir soru işaretidir" diyen Kanadoğlu, "Bunların önünde kendi davalarının görüldüğünü gören yurttaşın tepkisi ne olur? Bu şekilde bir düzenlemenin ardından insanlar doğal olarak parti yargısının hayata geçirildiğini düşünür. Adalet mülkün temeldir. Yani devletin temelidir. Yargıya olan güven kalmadıktan sonra o devletin temeli çatırdıyor demektir. Yapılan düzenleme şuan için budur" şeklinde konuştu.  Türkiye'nin önünde kuvvetler ayrılığının yeniden tesis edilebilmesi için 2019 yılında yapılacak seçimlerin fırsat olduğuna işaret eden Kanadoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Yargı bağımsızlığına dönebilmek için önümüzde bir fırsat var. Bu fırsat da 3 Kasım 2019'da ki cumhurbaşkanlığı seçimidir. Kim ne söylerse söylesin bütün gayretler cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak için olmalıdır.  O seçimin kazanılması durumunda parlamenter rejime dönme fırsatı ortaya çıkar. O zaman şimdi yok edilen kuvvetler ayrılığı yeniden kurulabilir."