Kanal İstanbul projesinde değişiklik: İçecek bir damla temiz su kalmayabilir

Kanal İstanbul projesinde değişiklik: İçecek bir damla temiz su kalmayabilir
Tartışmaların bitmediği Kanal İstanbul projesinin kentsel planında değişikliğe gidildiği iddia edildi. Yeni plana göre Terkos Gölü yakınlarında Eko Turizm otellerinin inşa edileceği öğrenildi. Söz konusu projelerin İstanbul'un öncelikli su kaynaklarından Terkosu bitireceği iddia edildi.

Kanal İstanbul’un çevresine kurulacak kentleşmenin planları revize edildi. Planda birçok itiraz noktası aynı kalırken sit alanlarında değişikliğe gidildi. Arnavutköy’deki Terkos Gölü yakınlarında eko turizm adı altında "İstanbul’un doğa turizmi potansiyelinin değerlendirilebileceği; otel, motel ve diğer konaklama tesisleri" gibi yapıların önü açıldı. Planda Kanal İstanbul için "özel proje alanı" tanımı da getirildi.

‘Rezerv Yapı Alanı’ olarak belirlenen 37 bin hektarlık proje alanına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkili kılındı.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz itirazlarının neredeyse hiçbirinin dikkate alınmadığına dikkat çekerek "Kanal İstanbul Projesi, büyük ölçekli bir ekolojik tahribat ve yıkım projesidir" dedi.

TERKOS GÖLÜ TEHLİKEDE

Eko turizme de yer verilen planda "Arnavutköy ilçesinin Terkos Gölü yakınlarında, su yolunun batısındaki bu alanlarda; İstanbul’un doğa turizmi (macera odaklı turizm, doğa yürüyüş alanları, atlı doğa yürüyüşü vb) potansiyelinin değerlendirilebileceği; otel, motel ve diğer konaklama tesisleri, kamp ve karavan alanları, izci kampı, spor tesisleri, yeme-içme tesisleri, sosyo-kültürel tesisler ve rekreasyon alanları, at çiftlikleri, tema parkı, bölge parkı, botanik bahçesi ve hayvanat bahçesi yer alabilir." ifadeleri yer aldı.