Kanayan yara

Kanayan yara

Başbakan Binali Yıldırım, cinsel istismar suçunda mağdur ile failin evlenmesi durumunda cezanın ertelenmesini öngören yasa teklifini komisyona geri çekti. Yıldırım, bunun iddia edildiği gibi tecavüzcüye af olmadığını söyledi ve "Bu kanayan bir yaradır, görmek lazım" dedi.

Ben de Başbakan gibi söylüyorum: "Bu kanayan bir yaradır, görmek lazım. Bu ülkede çocuk yaşta kızlar zorla evlendiriliyor, buna engel olmak lazım."

10 yılda 483 bin kız çocuğu evlendirildi. 15-17 yaş arası doğum yapan kız çocuklarının sayısı 17 bin 789. 15 yaşın altında 244 kız çocuğu doğum yaptı. Kanayan yara budur, çocuklarla bir şekilde evlenip onlara tecavüz edenlerin hapse girmesi değil.

Mehmet Y. Yılmaz Hürriyet

***

İyi tarafı

… kadınlar ve duyarlı insanlar ayağa kalktıkları zaman ne kadar güçlü olacaklarını gösterdiler...

Son birkaç günün bir kazancı da bu oldu... Kamuoyu gücünü ispat etti.

Melih Aşık Milliyet

***

Tecavüzcülere af yasasını Erdoğan da karşı çıktı!

Adalet Bakanı'nın "küçüğün rızası varsa" dediği yasağa

büyüklerin bile rızası yok!

Akif Kökçe Milliyet (Açık Pencere)

***

"MHP'yi üzmeyelim" manevrası

Ne oldu da iktidar geri adım attı.. Öyle ya.. İktidarcı gazetenin dünkü nüshasındaki haber Başbakan'ın ağzından 'Geri adım yok' başlığını taşıyordu..

İktidar trolleri yasaya övgüler düzen yazılar döşenmişti..

Ama geri adım atıldı..

Neden?

Birinci neden, Cumhurbaşkanı'nın gece yarısı uyarısı..

Kızı mı etkili oldu, sakıncaları kızı mı izah etti, AKP'li milletvekilleri mi devreye girdi, kadın dernekleri mi Beştepe'ye ulaştı?

Hangisi!.. Hepsi diyelim..

***

İkinci neden, MHP'nin tavrı..

Bahçeli'nin dünkü grup konuşmasını dinlediniz mi veya okudunuz mu?

Tecavüzcüye affın kabul edilemez olduğunu söyledi.. Sert bir dille eleştirdi..

Bence, anayasa paketi gündemdeyken..

MHP'yi üzmeyelim.

Bahçeli'yi kırmayalım, kızdırmayalım yaklaşımı da etkili oldu..

***

Üçüncü neden medyalara çıkan.. OHAL'e rağmen korkmadan protesto eden.. Protestosunu sürdüreceği mesajı veren kadın dernekleridir.. Kadınlardır.

Mehmet Tezkan

***

"Muhafazakar erkekler"e mahalle ayarı

"Cinsel istismar" konusunda hazırlanan yasa tasarısının geri çekilmesi, Türkiye için sevindirici bir gelişme. Bunun kıymetini bilelim.

(…)

Muhafazakar kesimde tasarıya destek verenlerin çoğunluğu erkekler. Hem AK Parti içinde hem de sosyal medyada kadınlar, kız çocuklarının evlenme yaşını dert edinirken, bazı muhafazakar erkekler kes yapıştır bir anlayışla Hz. Ayşe validemizin yaşını ortaya getirme tavrını sürdürdüler.

Muhafazakar erkek bakışı, gündelik hayatın sıkıntılarını dert etmeden yaşama becerisi geliştirmede bir hayli mahir. Hayat modernleştikçe evlilik yaşı gecikiyor mu dediniz, hemen suçlamaları hazır, kariyerist kadınlar yüzünden.

Sosyal hayatın değişimini göremeyenlerin anlayabileceği cümleleri kurmak inanın hiç kolay değil.

(…)

uzun vadede en hakiki müttefik rasyonel bir dil üzerinden ortaya konan eleştiridir.

Rasyonel dil üzerinden inşa edilen eleştiri geleneğine sahip değiliz maalesef. Eleştiri, rasyonel dil ile yapılmayıp kaz gelecek yerden tavuk esirgeme/esirgememe faydacılığında sürdürülünce, ortaya mutabakat değil gayri ahlaki bir bölünme çıkıyor. Dikkat ederseniz ideolojik demedim. Meselenin ideoloji ile bir alakası yok.

Fatma Barbarosoğlu Yeni Şafak