Kandan sinsi sinsi ilerliyor. Günün birinde hayatı kabusa çeviriyor. Bu hastalığa dikkat

Kandan sinsi sinsi ilerliyor. Günün birinde hayatı kabusa çeviriyor. Bu hastalığa dikkat
Doktorlar, damarlarda sertlik nedeniyle gelişen beyin anevrizmasına dikkat çekerek, insanların bu konu hakkında önlem alması gerektiğini duyurdu.

İnsanoğlu, var olduğu günden bu yana birçok hastalık ile karşılaştı, bazı hastalıkların tedavisi bulunurken, bazı hastalıklar da insanlara sorunlar yaratmaya devam ediyor.

Popular Science’de yer alan habere göre beyin anevrizmaları kabus gibi. Anevrizmada, beyninizdeki bir damar sessizce şişip kabarıyor ve günün birinde yırtılma ya da hayatı tehdit eden komplikasyonlar oluşturma tehlikesi sergiliyor.

Beyin anevrizmasının bazı tedavileri mevcut olsa da, beyindeki damarlara ulaşmanın biraz zor olacağını tahmin edebilirsiniz. Bu yüzden, tedavilerin değerlendirilmesi ve doktorlara bir miktar aktif katılımlı eğitim sağlanması amacıyla, beyninizin içine girilmeden önce bir çeşit ikame kullanılması ideal olurdu.

CERRAHLARA YOL GÖSTERECEK

Şimdiyse ABD merkezli bir araştırma takımı, böyle bir şeyi gerçeğe dönüştürmüş. İnsan vücudunun dışında biyolojik olarak yazdırılmış ilk canlı anevrizmayı oluşturmuş; üzerinde tıbbi bir operasyon yürütmüş ve ardından iyileşmesini izlemişler.

Lawrence Livermore Laboratuvarı’nde mühendis olan kıdemli yazar William Hynes, “Soruna baktık ve bilgisayar modellemesi ile deneysel yaklaşımları birleştirip birleştiremeyeceğimizi düşündük. Bu sayede, anevrizmaları tedavide daha belirleyici bir yöntem bulabilir veya hasta için en iyi olabilecek tedavileri seçebilirdik.”

“Şimdiyse, bir cerrahın anevrizma tedavisinde hangi yöntemin en iyi olacağını belirlemek üzere kullanabileceği, kişiselleştirilmiş bir modelin çerçevesini oluşturmaya başlayabileceğiz.”

ANEVRİZMA NE DEMEK?

Anevrizma, kan damarlarının duvarlarındaki zayıflama sonucu bir balon gibi genişlemesi olarak tanımlanmaktadır. Anevrizma'da damar duvarı zayıflamış, incelmiş ve yırtılma riski mevcuttur. 

Kaynak: Popular Science