Kandilli büyük fırtınanın hangi gün olacağını açıkladı, dedelerimizin dedelerinin dedelerinin Fırtına Takvimi yine haklı çıktı

Kandilli büyük fırtınanın hangi gün olacağını açıkladı, dedelerimizin dedelerinin dedelerinin Fırtına Takvimi yine haklı çıktı
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, yaptığı açıklamada, Perşembe ve Cuma günü İstanbul için dolu ve fırtına uyarısı yaptı. Perşembe ve Cuma günü ayın 8-9 Ekim tarihlerine denk gelirken Fırtına Takvimi de yüzyıllardır 9-10 Ekim’de “Yaprak Dökümü Fırtınası” uyarısı yapıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, "Trakya'dan sokulmaya başlıyor öncelikle, beraberinde Ege kıyıları ve özellikle İzmir'e kadar sarkıyor. Sıcaklıkları batı bölgelerde düşürecek. Tabii şu anda bir sıcak hava içindeyiz, deniz suyu oldukça sıcak. Kuzey'den bir soğuk hava geliyor" dedi.

Tek "Bu sistem hızlı bir şekilde gelince, özellikle Marmara ve Ege'de kuvvetli yağışlarla birlikte dolu riskini artırıyor. Dolu oluşma olasılığı çok yüksek görünüyor. Beraberinde hortum da oluşabilir. Perşembe günü öğlen ve öğleden sonraki saatlerde Trakya'dan giriş yapacak. Öncelikle yağışları Edirne almaya başlıyor ardından Marmara'nın batısı ve Ege'nin Kuzey kesimlerine kadar bu yağışlı sistem sarkacak. Gün içinde bu sistem İstanbul'u etkisi altına alıyor ve Marmara'da Perşembe ile Cuma günleri kalacak" ifadelerini kullandı.

Denizciler tarafından kullanılan Kocakarı takvimi olarak da bilinen Fırtına Takvimi 2-3 gün sapma yaşasa da yüzyıllardır hava durumunu doğru olarak bilmekte.

Teknolojik cihazlara nazaran tamamen doğaya uyumlu olarak planlaması yapılan Fırtına Takvimi’nde tüm aylarda hangi günler arasında kaç gün fırtına olacağı yazıyor.

FIRTINA TAKVİMİNE GÖRE EKİM AYINDA HANGİ FIRTINALAR YAŞANACAK?

ekim-ayi-firtinalari-001.jpg

İŞTE AY AY GÜN GÜN FIRTINA TAKVİMİ’NİN TAMAMI

firtina-takvimi-001.jpg

İlgili Haberler