Kanlı seçimi kazanan Meksika Başkanı: "Koruma istemiyorum"

Kanlı seçimi kazanan Meksika Başkanı: "Koruma istemiyorum"
Meksika'da onlarca siyasetçinin öldürüldüğü ve binlercesinin istifa ettiği seçim sürecinin ardından seçilen López Obrador, yakın koruma kabul etmeyeceğini, başkanlık sarayına yerleşmeyeceğini ve maaşında indrime gideceğini söyledi.

Seçim süreci boyunca gerçekleştirilen 543 saldırıda 48 aday ve 85 siyasinin öldürüldüğü ve binlercesinin istifa ettiği Meksika'daki kanlı seçimleri açık ara farkla kazanan yeni Başkan Andrés Manuel López Obrador, ''Yalan söylemeyeceğiz, çalmayacağız, halka ihanet etmeyeceğiz. Çok yaşa Meksika'' sloganı uyarınca başkanlık sarayını ve koruma kalkanını reddetti.

Meksika, sağcı devlet başkanlarının uyuşturucuya savaş ilan edip orduyu bu savaşa sokmasından beri 10 yılda 200 binden fazla kurban verdi. Bu şiddet bataklığı devletteki yolsuzluk ve toplumsal yozlaşmayı da içinden çıkılmaz hale getirdi. Ancak Meksika'nın uzun yıllar sonra iktidara getirdiği ilk solcu lider olan Amlo, yakın koruma kabul etmeyeceğini, çünkü halka yakın olmak istediğini duyurdu.

Mitinglerinde ''Korumalarla çevrelenmiş halde dolaşmak istemiyorum. İstiyorum ki siz beni gözetin, istiyorum ki halk bana sahip çıksın'' diye konuşan 64 yaşındaki solcu lider, seçim zaferini takiben koltuktaki  Enrique Peña Nieto ile görüşmesinin ardından basına açıklama yaptı. Ve yine ''Koruma istemiyorum, halkım bana sahip çıkar, beni korur'' dedi.

İlgili Haberler