Kanun ihaleye girenlere uyduruldu

4734 Sayılı ihale kanunu 187 ayda 186 defa değiştirildi. Yani bir nevi ihaleye girenler kanuna uymadı, kanun ihaleye girenlere uyduruldu.

Her ihalede farklı farklı uygulamalar ile karşılaşıyoruz. İhale düzenleyen kurumların adrese teslim ihale yapılabilmek için istisnai durumlarda kullanılacak olan ihale usullerinin nasıl olağan hale getirildiğini defalarca yazdım.

Biraz tekerleme gibi olacak ama…

Üst sınırı olan ihalelerin, sınır fiyata yakın bir fiyat ile parçalanarak nasıl ihale edildiklerini, ihaleyi alan firmaların siyasi bağlantılarını defalarca yazdım.

Ancak bu sefer yazacağım konu işin açıkçası devamlı dillendirilen bir iddianın somut hale dönüşmüş hali.

Yazımızın konusu Orman Genel Müdürlüğüne TOKİ tarafından yapılan yeni bina.

Yeni yapılacak bina proje başlama tarihi 2012.

Proje bitiş tarihi 2014.

Peyzaj Mimarlığını Hilmi Güner Mimarlık üstlenmiş. İnşaat bitiş tarihi 2015 olarak belirlenmiş. Binanın yapılacağı arazi ise 108 bin metrekare büyüklüğünde.

Okumak incelemek isteyen EKAP''a girip baksın.

İhale 19.12.2013 tarihinde 2013/160760 kayıt numarası ile düzenleniyor.

İhale açık usul yapılıyor.

24 firma ihale evrakını satın alıyor ve 16 tanesi teklif veriyor.

Yapılan 16 teklifin 11 i geçerli sayılıyor ancak İhaleyi 67 milyon 500 bin TL bedel yüzde 15 kırım ile Kayalar İnşaat Tic. ve San. A.Ş. kazanıyor. İhale konusu Orman Genel Müdürlüğü Hizmet Binası,1 adet sosyal tesis ve kreş binası, 3 adet misafirhane inşaatı ile altyapı ve çevre düzenleme işi.

İhale hızlı şekilde yapılıyor ve binalar bitiriliyor.

Ardından TOKİ (11.01.2016 tarihinde 2015/176393 ihale kayıt numarası ile) bir ihale daha düzenliyor. İhalenin konusu Orman Genel Müdürlüğü Hizmet Binası ek işleri ve Spor Salonu inşaatı ile alt yapı ve Çevre Düzenleme işi.

İhale evrakını 11 firma satın alıyor, 7 firma teklif veriyor, 6 teklif geçerli sayılıyor. İhaleyi yine Kayalar İnşaat 27 milyon 937 bin TL bedel ile alıyor.

Sonrasında 14.06.2016 tarihinde ise Orman Genel Müdürlüğü bir ihale daha yapıyor. İhale konusu yeni spor tesisleri, çevre ihatası, yürüyüş yolları, peyzaj ve alt yapı çalışmaları, konferans salonu ile yangın harekât merkezi tamamlama.

İhale kayıt no 2016/181128. İhale açık ihale olmasına rağmen İhale evrakını 2 firma satın alıyor ve sadece 1 geçerli teklif oluyor. İhaleyi de 9 milyon 500 bin TL teklif ile yine Kayalar İnşaat alıyor.

Tüm bu bilgileri neden anlattım.

Süreç gayet doğal gözüküyor değil mi?

Ama öyle değil…

TOKİ''nin düzenlediği ikinci ihale iş bittikten sonra düzenlenmiş!

(…)

Yani…

İşi yapan firma aslında işi bitirmiş, biten işe ihale yapılmış.

Peki, bu durumun ispatı var mı?

Var tabi. Biliyorsunuz; ben belgesiz bir şey yazmam. Hem de bu durumun belgesi noter onaylı. İnşaat işinde çalışan bir alt taşeron Kayalar İnşaat firmasından parasını alamamış, durum tespiti yaptırmak için yaptığı işlerin ve binaların fotoğraflarını noterden onaylatmış.

Onaylattığı tarih 05.01.2016!

Fotoğraflarda 05.01.2016 tarihinde Spor Salonunun inşaatının büyük bir kısmının bittiği görülüyor. Peki, TOKİ spor salonlarını yapmak için hangi tarihte ihaleye çıkıyor?

11.01.2016!

Buyurun cenaze namazına…

Nasıl oluyor bu iş?

İhaleler artık bu şekilde mi yapılacak?

Önce iş yapılacak sonra formalite ihale mi yapılacak?

Bu soruların cevabını o dönem TOKİ Başkanı olan şu anda da Fatih Belediye Başkanı olan Ergün Turan''dan öğrenmemiz mümkün mü?

Veyahut bahse konu ihalenin sorumlusu olarak görünen TOKİ Başkan Yardımcısı olan şu anda da Fatih Belediye Başkan yardımcısı olan Mehmet Özçelik yapabilir mi acaba?

Kayalar İnşaat A.Ş. 2013-2016 tarihleri arasında TOKİ, İl Orman Müdürlüğü, İBB Orman Genel Müdürlüğü olmak üzere toplam 170 milyon tutarında 9 ihale almış.

Bu kadar deneyimli firma ve TOKİ gibi devasa büyüklükteki bir kurumun mutlaka mantıklı bir açıklaması vardır diye düşünüyorum.

Sayın Fatih Belediye Başkanı ve Kayalar İnşaatın sahibine ulaşmaya çalıştım. Ancak başarılı olamadım. Cevap haklarını yine bu sütunlarda kullandırmayı taahhüt ederim.

Ama artık midem bulanıyor. Cerrah titizliğiyle yapılması gereken işler kabile devleti yönetir gibi yapılıyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları