Kanun Semra'yı korur mu?

Kanun Semra'yı korur mu?

HDP milletvekili Semra Güzel''in, PKK militanı Volkan Bora ile dağda ve mağarada sarmaş dolaş fotoğraflarının yayınlanması üzerine yorum yapan kimileri, "2014''te, çözüm sürecinde çekilmiş. Bu sayılmaz!" diyorlar.

Ak Parti, PKK ile kardeşlik yoluna girerken, "İleride PKK''ya kapıyı açtık diye bizi muhakeme edebilirler." düşüncesiyle, bölücü militanlarla görüşmeye gönderilenlerin ceza alamayacaklarına dair kanun çıkardılar.

16 Temmuz 2014''te Resmî Gazete''de yayınlanan altı maddelik kanunun başlığı: Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun.

Kanunun ikinci maddesindeki iki şık:

"a) Terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesine yönelik siyasi, hukuki, sosyoekonomik, psikolojik, kültür, insan hakları, güvenlik ve silahsızlandırma alanlarında ve bunlarla bağlantılı konularda atılabilecek adımları belirler.

b) Gerekli görülmesi hâlinde, yurt içindeki ve yurt dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlarla temas, diyalog, görüşme ve benzeri çalışmalar yapılmasına karar verir ve bu çalışmaları gerçekleştirecek kişi, kurum veya kuruluşları görevlendirir."

Madde 3 - (2): "Çözüm süreci kapsamında yapılan çalışmaların koordinasyonu ve sekretarya hizmetleri Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tarafından yürütülür."

Asıl maddeye geliyorum:

"Madde 4 - (1) Bu Kanun kapsamında verilen görevler, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca ivedilikle yerine getirilir.

(2) Kanunun 2''nci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamındaki görevleri yerine getiren kişilerin bu görevleri nedeniyle hukuki, idari veya cezai sorumluluğu doğmaz."

İkinci maddenin (b) şıkkına dikkat. PKK ile masaya oturacakları devlet belirliyor. Devletin belirledikleri kişilerin ister Kandil''dekilerle, ister İmralı''dakiyle görüşmelerinden dolayı hukukî, idarî veya cezaî mesuliyetlerinin olmayacağı belirtiliyor.

İmralı''ya ve Kandil''e HDP''liler devletin izniyle gittiler. Bu isimler belli. Semra''nın adı geçmiyor.

Bu kanun Semra''nın sevgilisiyle sarılıp koklaşmasına uyar mı sizce?!

PKK içinde sevgililik meselesi çok hassastır. Kadın ve erkek militanlar mağaralarda kaçamak ilişkileri yüzünden katledilmişlerdir.

Eski militanlarla -Sami Demirkıran ve Nevzat Çiftçi- konuşmuştum. Dağda neler yaşandığını bir bir anlattılar.

Şemdin Sakık, PKK''nın namlı militanıydı. Kuzey Irak''ta yakalanıp getirildi. Şimdi hapiste. PKK''dan koptu. Kitap da yazdı: "İmralı''da Bir Tiran Abdullah Öcalan". Şemdin Sakık bu kitapta A. Öcalan''ın "kadın değerlendirmesi"ni ayrıntılı verir. Aman Allahım!

Volkan Bora, PKK içinde imtiyazlı militanmış demek ki... Rahatlıkla, elinde silah, sevgilisiyle buluşuyor, hatıra kalsın diye fotoğraf da çektiriyor.

R. T. Erdoğan, Semra''nın üzerinden muhalefete yükleniyor.

HDP, hiçbir surette "normal" bir parti görülemez. 6 milyon oy alması bir şeyi değiştirmez. HDP''nin etrafına koruyucu çit çekip "Aman ha! Yüklenirken ihtiyatı elden bırakmayalım." denilmemelidir. Kazanılması gereken, HDP''ye oy verenlerdir; HDP yönetimi değil! Siz halkı, birliğe, dayanışmaya inandırabiliyor musunuz? Mesele budur. 

PKK''ya, dolayısıyla HDP''ye karşı çok geniş bir kitlenin hassasiyeti var. HDP''yi kollayanlar, kendilerine oy verenlerin ister istemez, yanlış yolda mıyız, diye düşünmeye başlayacaklarını hesap etmeliler.

Saray Cenahı''na hiçbir surette koz verilmemelidir.

Yazarın Diğer Yazıları