Kapalı Maraş sorunu nedir? Kapalı Maraş neden kapalıydı?

Kapalı Maraş sorunu nedir? Kapalı Maraş neden kapalıydı?
Kapalı Maraş'ın perşembe sabahından itibaren açılacağı açıklandı. Peki Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Maraş'ın KKTC toprağı olduğu tartışmasız bir gerçek" dediği Hayalet Şehir olarak anılan Kapalı Maraş neden kapalıydı, ne zaman kapatıldı? İşte merak edilenler.

1974 yılındaki harekâtın üzerinden 46 yıl geçmiş olmasına rağmen, Kıbrıs adası Kapalı Maraş'ta taraflar arasında kalıcı bir çözüm bulunamamıştı.

1974’teki savaş öncesinde büyük çoğunluğu Rum olmakla birlikte Yahudi ve Ermeni yerleşimcilerin de bulunduğu bölgede 46 yıldır hayat yok.

pw-dggbydu6ndkqhvv93kq.jpg

Kıbrıs'taki Maraş bölgesi, Akdeniz'in gözde turizm mekanlarından biri, Hollywood yıldızlarının uğrak yeriydi.

pixneyo9qeekc9vdso-uxq.jpg

1974'teki Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra 'Hayalet Şehir' olarak da bilinen Maraş, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskâna kapatılmış, askeri bölge ilan edilmişti.

2774968-810x458.jpg

O günden beri bölgeye Türk ve BM askeri dışında kimse giremiyor. İçeride kullanımda olan sadece BM’ye ait bir bina ve Türk askerine ait bir orduevi var.

 

Maraş, 1963-1974 yılları arasında en hareketli günlerini yaşadı.

O dönem Maraş'ta 10 bin yataklı 45 otel ve 60 apartman tipi otel bulunuyordu. Rum turizminin yüzde 58’i bu bölgedeydi. 3 bin ticari birim, 99 eğlence merkezi, 143 Yönetim ofisi, 4 bin 649 özel ev, 21 banka, 24 tiyatro ve sinema, 380 bitirilmemiş inşaat, İngilizce, Yunanca ve Türkçe 8 bin 500 kitabın olduğu bir kütüphane bulunuyordu.

varosha-kibris.jpg

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükümeti, Kapalı Maraş bölgesini yeniden yerleşime açmak için envanter çalışması başlatarak Kapalı Maraş sorununu çözüme kavuşturmaya çalışıyordu. 

KKTC Başbakanı Ersin Tatar müjdeyi verdi, Kapalı Maraş'ın perşembe sabahından itibaren açılacağını duyurdu.