Kaplumbağalar 20 yıl sonra yuvarlarına geri döndü

Kaplumbağalar 20 yıl sonra yuvarlarına geri döndü
Tayland plajlarının korona virüs nedeniyle boş kalmasının ardından, kaplumbağalar 20 yıl sonra yuvalarına geri döndü.

Korona virüs nedeniyle boş kalan plajları, kaplumbağalar doldurdu. İsrail'in Hayfa kentinde devriye gezen yaban domuzlarından, Londra banliyölerine giren geyiklere kadar, korona virüs nedeniyle uygulanan karantinalar, yaban hayatı birçok şehrin terk edilmiş sokaklarına çekiyor. 

Toplam  2 bin 765 korona virüs vakası ve 47 ölümün bildirildiği dünyanın en turistik noktalarından biri olan Tayland’da, uluslararası uçuşların yasaklanması ülkede turizme darbe vurdu, ancak vahşi yaşam için plajları serbest bıraktı. 

20 YILIN EN YÜKSEK SAYISI

Phuket Deniz Biyoloji Merkezi Direktörü Kongkiat Kittiwatanawong, geçen Kasım ayından bu yana ülkenin plajlarında bulunan 11 deri sırtlı deniz kaplumbağa yuvasısının son 20 yılın en yüksek oranı olduğunu söyledi.

İNSAN İŞGALİ NEDENİYLE ÖLDÜLER 

Reuters'e konuşan Kittiwatanawong, “Bu bizim için çok iyi bir işaret, çünkü yumurtlama için gerekli olan birçok alan insanlar tarafından yok edildi. Son yirmi yıldır böyle bir yuvalanma görmemiştik. Çünkü kaplumbağaların birçoğu,  olta takımları ve insanların plajları işgal etmesi nedeniyle ölmüştü” ifadelerini kullandı.

Deri sırtlı deniz kaplumbağası, 2 metreye ulaşabilen boyu ve 600 kilograma varabilen ağırlığıyla, dünyadaki yaşayan en büyük kaplumbağa türü olarak biliniyor.  

kaplumbaga-yeni.jpg

Tayland'da nesli tehlikede olan türler arasında yer alan canlılar, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından da savunmasız türler arasında listeleniyor. Deri sırtlı deniz kaplumbağalar yumurtalarını sessiz ve karanlık ortamlara bırakıyorlar.