Kara para aklayan ülkeler listesinde Türkiye hakkında kritik gelişme: Mehmet Şimşek "çıkacağız" demişti...

Kara para aklayan ülkeler listesinde Türkiye hakkında kritik gelişme: Mehmet Şimşek "çıkacağız" demişti...
Kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele önlemlerinin yetersiz olduğu gerekçesiyle küresel kara para aklama ve terör finansmanı gözlemcisi FATF tarafından 'gri listeye' dahil edilen Türkiye hakkında yeni bir rapor yayımlandı.

Türkiye, 21 Kasım 2021’de, kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele önlemlerinin yetersiz olduğu sonucuna varıldığı için Mali ve Ürdün ile birlikte küresel kara para aklama ve terör finansmanı gözlemcisi FATF tarafından “gri listeye” alınmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı açıklama ile 27 Ekim'de yapılan FATF toplantısına göndermede bulunarak, yakında listeden çıkacaklarını açıkladı. Şimşek daha önce de Temmuz ayında yaptığı açıklama ile tüm kamu kurumlarının MASAK koordinasyonunda yoğun olarak çalıştığını ve çok yakın bir zamanda gri listeden çıkacaklarını söylemişti.

Türkiye'nin uygulamada yaptığı değişikliklerin ardından FATF tarafından 27 Ekim tarihli yayımlanan raporun detayları ortaya çıktı.

TÜRKİYE EYLEM PLANINI UYGULAMAYA DEVAM ETMELİDİR

Raporda Türkiye'nin bir süredir yürüttüğü mali programlardan memnun olunduğu belirtilirken, Türkiye'nin terör ve kara para yoluyla elde edilen finansmanla mücadele edebilmek ve kalan stratejik eksikliğini gidermek için eylem planını uygulamaya çalışmaya devam etmelidir." ifadesine yer verildi.

rapor1.jpg

2024 YILINDA LİSTEDEN ÇIKARILABİLİR

Daha önce Türkiye için yayımlanan 40 maddelik öneri listesinin tamamı, Şimşek yönetiminde gerçekleştirilmesine karşın, Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasına yönelik değerlendirmeler 2024 yılında yapılacak.

GRİ LİSTEDEN ÇIKMAK NEDEN ÖNEMLİ

Birçok uluslararası yatırımcı ve milyar dolarlık fon sahipleri, yatırımlarını ülkedeki cazip ekonomik fırsatlar, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının verdiği notların yanı sıra FATF tarafından yayımlanan listeleri dikkate alarak yürütmekte.

Türkiye'de kaynağı belli olmayan ciddi bir paranın olduğu iddia edilirken, bu nedenle yabancı sermayenin ülkeye girişinde tedirginlik yaratan bu listeye son verilmesi, 2024 yılında Türkiye ekonomisini bir nebze rahatlatabilir.

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar