Karabağ: Galiptir bu yolda mağlup!

Azerbaycan, Ermenistan'ı işgal ettiği Karabağ'dan tamamen çıkarmak üzereyken Rusya, iki ülkeye bir anlaşma imzalattı. Dokuz maddelik anlaşmaya göre, iki ülke sahip oldukları mevkilerde duracak. Ermenistan, 15 Kasım'da Kelbecer'i, 29 Kasım'da Ağdam'ı, 1 Aralık'a kadar Laçin'i boşaltacak ve Azerbaycan'a teslim edecek.

Dağlık Karabağ ve Laçin koridorundaki temas hattı boyunca, 1.960 asker, 90 zırhlı personel taşıyıcı, 380 araç ve özel teçhizattan oluşan Rus barış gücü yerleştirilecek. Hankendi ve Ermenistan'ı Laçin koridoru boyunca birbirine bağlayan yeni bir ulaşım yolu inşa edilecek. Bu rotayı korumak için de Rusya barış gücü yerleştirilecek. Azerbaycan tarafı her iki yönde Laçin koridorundan geçişin güvenliğini sağlayacak.

Azerbaycan ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında ulaşım bağlantıları sağlanacak. Ulaşım bağlantıları, Rus Sınır Servisi tarafından kontrol edilecek. Yani, Ermenistan işgali altındaki Hankendi, yeni yolla Ermenistan'a bağlanırken, Azerbaycan ile Nahçıvan arasında da karayolu bağlantısı kurulacak.

Rusya her iki yola da asker yerleştirecek!

***

Bakü Büyükelçiliği İçişleri Bakanlığı Müşavirliği'nden emekli olan emekli tuğgeneral Ali Demir, Hürriyet'ten Musa Kesler'e Eylül ayı sonunda yaptığı açıklamada, "Rusya, 'Barış Gücü' ve 'Ortak Ulaştırma Sistemi' tesis etme adı altında Azerbaycan'a askeri birlik konuşlandırmak istiyor. Bu maksatla da Ermeni işgali altındaki 5 reyonun Azerbaycan'a teslimi önerisini gündeme getirdi. Asıl gaye 'barış gücü' görüntüsüyle askerlerini oraya yerleştirmek. Bir kere yerleştikten sonra da yapacak çok fazla bir şeyiniz kalmaz. Buna çok dikkat etmek gerekir. Rusya Azerbaycan taarruzlarının ilerlemesini elbette istemeyecektir. Bu taarruzlar Laçin ve Kelbecer ile Dağlık Karabağ'ın Suşa, Akdere, Hocalı, Hankendi gibi meskûn mahallere sirayet etmesin diye 'ateşkes' çağrılarını da yoğunlaştıracaktır." demişti.

Rusya, Azerbaycan ordusunun Şuşa'yı ve Kelbecer'i geri alması dışında, tam da bu tespitlere göre hareket etti.

Bu anlaşmayla Azerbaycan, Karabağ'ın bir kısmını işgalden kurtarmış oluyor ama geri kalanının Ermenistan'da kalmasını kabul etmiş oluyor. Oysa Ermenistan, Karabağ'ın tümünde işgalciydi!

Bu durumda ve uzun vadede, asıl zaferi kim kazanmış oluyor?

***

Biz de "Rusya, Azerbaycan'da askeri üs kurmak için Karabağ'da biraz ilerlemesine göz yumuyor... Elbette Azerbaycan ordusu, baş başa kalırsa Ermenistan ordusunu ezer geçer ama bırakırlar mı? Üstelik Türkiye-Ermenistan sınırında Rus askerleri var!" görüşümüzü belirtmiştik.

Bölgede Rus ve Türk askerlerden oluşan bir denetim merkezi de oluşturulacağı söyleniyor ama bunun pek bir önemi yok. Çünkü Barış Gücü, Rus askerlerinden oluşacak!'

Nahçıvan ile Azerbaycan'ın Ermenistan sınırları içinden geçen karayoluyla birbirine bağlanması ekonomik açıdan bir kazanç gibi görülebilir ama siyasi bakımdan değil... Çünkü yolun kontrolünü Rus askerleri yapacak! Türk Dünyası'nın karayolu bağlantısı, Rus kontrolünde olacak.

***

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise Atatürk'ü anma toplantısında "Türkiye'yi faiz, kur, enflasyon prangasıyla modern kapitülasyonlara mahkûm etmek isteyenlere karşı tarihi bir mücadele veriyoruz" dedi ve IMF ile borç ilişkisini kestiklerini hatırlattı.

Türkiye'nin dış borcu, milli geliri kadardır! Asıl kapitülasyon, bu değil mi? Hem sonra, ABD isteyince şeker fabrikalarını, kâğıt fabrikalarını satıp savarak kapatmak kapitülasyon değil mi? Ya Hazine'nin boşaltılmış olması, Türkiye'nin döviz rezervinin İngiltere bankalarında durması ne anlama geliyor?

***

Kazanç gibi gösterilen işlerin, aslında kayıp olduğu ortada...

Azerbaycan da bu anlaşmayla, birkaç reyonu kurtarmış ama Karabağ'ın büyük kısmını kaybetmiştir. Galiptir bu yolda mağlup...

 

Yazarın Diğer Yazıları