Karaciğer Kanseri önlenebilir mi?

Karaciğer Kanseri önlenebilir mi?
Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kürşat Serin karaciğer kanseri ve cerrahisi konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Karaciğer kanseri yeryüzünde sıklık olarak bütün kanserler içerisinde 5.sırada ve kanserden meydana gelen ölümler arasında 3. sırada yer ediniyor .

AŞILAMA İLE KARACİĞER SİROZUNDAN KORUNMAK MÜMKÜN

Batı ülkelerinde karaciğer sirozunun en sık sık sebebi fazla içki alımı iken, ülkemizde en sık sık neden hepatit B ve C virüsüne ilişkili kronik hepatitlerdir. Fakat etkili bir tarama ve aşılama yardımıyla karaciğer sirozundan korunmak olası . Zira kronik B hepatitli hasta olanlarda karaciğer kanseri gelişim rizikosu tahmini 200 kat artar ve hasta olanların yüzde 15-25'i karaciğer sirozu veya karaciğer kanserinden kaybedilir. Bununla Birlikte hepatit B virüsü, hepatit C virüsünden çeşitli olarak, karaciğer sirozu yapmadan da karaciğer kanserine sebep olabilir .

SİROZ KARACİĞER KANSERİNE NEDEN OLABİLİYOR

Hepatit B için etkili aşılama inşa edilmesi karaciğer kanserinden korunmada en etkili yöntemlerden biridir. Hepatit B ve C'den korunmak için genel hijyen tedbirlerinin alınması, risk gruplarının ve hepatitli hasta olanların bütün aile fertlerinin taranması büyük önem taşır. Kronik B ve C hepatitli hastalara tanının erken dönemde konulması ve yapılacak kuvvetli antiviral tedaviler yardımıyla hem karaciğer sirozu, aynı sürede karaciğer kanseri gelişmesini engellemek olasıdır . Şayet kişide kronik bir hepatit B veya C rahatsızlığı varsa, siroz gelişimine müsaade vermeden en uyumlu tedavi başlanmalıdır. Bu konuda bilhassa Hepatit B'ye ilişkili erken evre karaciğer sirozunda, sirozun geriye dönüşümünü sağlayabilecek kuvvetli ilaç tedavileri surat güldürüyor. Hepatit C ise, kür sağlanabilecek bir kronik hepatit türü olup, bu meydanda da birçok yeni ve kuvvetli ilaç ile tedavi yöntemine gidilebilir. Kronik hepatit rehabilitasyonunda başarı sağlanabilmesinin temelini; uyumlu sürede , uyumlu ilaçların başlanması ve hastanın yakından takibi oluşturur. Karaciğer kanserinde erken tanı, doğru medikal ve cerrahi tedaviler yardımıyla hastalıktan kurtulabilmek olası . Fakat ülkemizde karaciğer kanserlerinin tanısı bir takım olgularda çok geç dönemde konulabiliyor. Fakat bu hasta gruplarında da beklenen yaşam süresini uzatabilen ve umut veren yeni tedavi yolları mevcut ve bu tedavi yolları ülkemizde de başarıyla uygulanabiliyor.

KARACİĞER KANSERİNİN CERRAHİ TEDAVİSİ MÜMKÜN

Günümüzde en etkili tedavi şekli ameliyat ile tümörün çıkarılmasıdır. Ameliyat kararı verilmeden öncelik olarak karaciğerin işlevsel durumu mutlaka değerlendirilmelidir. İşlevsel durumun uyumlu olduğu hasta olanlarda ameliyat ile ur çıkarılır. Laparoskopik veya bir başka değişle minimal invaziv teknik veya halk arasında bilinen tabiriyle kapalı yol cerrahi, cerrahinin özel bir uygulama alanıdır. Gelişen teknoloji ile artık karaciğer ameliyatlarını bu yolla oldukça başarılı bir şekilde yapılabilir. Açık cerrahide, karın içerisine ulaşabilmek için karını boydan boya kaplayan bir kesi yapılıyordu. Laparoskopik (kapalı) teknikte ise 0,5-1 santim boyutunda beş kesi ve 4-5 santimlik piyesin dışarı alındığı kesi ile ameliyatlar tamamlanabiliyor.