Karadeniz zekâsı! Kışın yatırıyorlar, baharda kaldırıyorlar

Karadeniz zekâsı! Kışın yatırıyorlar, baharda kaldırıyorlar
Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı Meşeköy sakinleri yaz aylarında çıktıkları 2 bin 100 metre rakımlı Karzavan Yaylası'nda tek katlı camii inşa etti. Ancak bir sıkıntıları vardı. O sıkıntı, minarenin aşırı rüzgâr ve oluşan çığdan zarar görmesiydi.

7 metrelik minare sürekli yıkılıyordu. Karadeniz aklı devreye girdi.

Meşeköy sakinleri kış şartlarında yıkılan minareyi elle çevrilebilen çelik telli makaralı bir sistemle geliştirdi. 10 yıldır yaylada bulunan minare her kış öncesi yatırılmaya bahar ayı gelirken ise kaldırılmaya başlandı. Bu kış da yatırılan minare, baharın gelişiyle yeniden kaldırıldı.

Meşeköy Muhtarı Ahmet Tığcı, hocanın gelmesiyle minareden ezan sesi de yükseleceğini söyleyerek, "Yaklaşık 10 yıl önce biz burada cami yaptığımız zaman minaresini de yapmıştık. Burası çığ bölgesi olduğu için çığ geldi ve 2 defa minaremiz yıkıldı. Bunun üzerine biz de bu pratik yöntemi geliştirdik. Varillerden yaptığımız minareyi kar yağmaya başlayınca teleferik sistemi ile yatırıyoruz." diye konuştu.

Mehmet Ali Kurt da "Çığ gelince zarar göremesin diye varillerden yaptığımız minarenin ucuna tel bağlıyoruz, Makara ile minareyi aşağıya yatırıp, yukarı kaldırıyoruz. Bu şekilde çok da fazla insan gücüne gerek kalmıyor. Kışın mecburen yatırmak zorundayız, çünkü çok fazla kar yağdığı zamanlar oluyor. Kar bitince de minaremiz yeniden caminin yanındaki yerini alıyor" dedi.

 

İlgili Haberler