Karadeniz’de çevre katliamı: İngiliz şirket maden sahasını genişletiyor

Karadeniz’de çevre katliamı: İngiliz şirket maden sahasını genişletiyor
Ordu’da siyanürle altın arayan İngiliz şirket Stratex, maden sahasını 58 bin dönüm genişletmek için harekete geçiyor. Fatsa’da fındık bahçelerini ve ormanları katleden şirkete bölge halkı sert tepki gösterdi.

Ordu’nun Fatsa ilçesinde siyanürle altın arayan İngiliz şirket maden sahasını genişletmek için harekete geçti. Şirketin maden sahasını 58 bin dönüm genişletmeyi planladığı belirtilirken, bölge halkı fındık bahçelerini ve ormanlık alanları katleden bölge halkı söz konusu hamleye sert tepki gösterdi.

Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk’ün haberine göre, İngiliz Stratex firması ve Bahar Madencilik ortaklığıyla yürütülen çalışmalar Karadeniz'in yemyeşil iki bin dönümlük alanını çöle çevirdi. 4 yıldır faaliyette olan şirket maden arama bölgesini genişletebilmek için kestane ormanı ve fındık bahçesini katletme hazırlığı içinde… Kaz Dağları'nda olduğu gibi Ordu'da da yüzlerce arama ruhsatı dağıtıldı. 58 bin dönümlük bir alanda siyanürlü altın üretimi planlandı.

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaşı, devletin resmi rakamlarıyla konuşuyor: “Konuya ilişkin Ordu Valiliği'nin 2018 ve 2019 analiz raporları elimize geçti. Buna göre bölgedeki içme sularında bulunan ağır metaller 0-200 mg olması gerekirken, bu oran 2018 analiz raporunda 1723 mg olarak tespit edilmiş, 2019 raporundaysa 3460 mg'a yükseldiği görülmüştür.”

RAPOR, DEHŞET VERİCİ

Fatsalıları nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya oldukları konusunda uyarmaya çalışan Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, diğer yandan çok önemli bir çalışmaya imza attı. Siyanürlü madenin etkilediği alanlardan numuneler alıp, Kanada'ya ünlü bir kuruma analiz için gönderdi. İlk gelen haberler dehşet verici. Sonuçlar tüm Türkiye'yi ilgilendiriyor. Dernek 16 Mart'ta yapılacak geniş katılımlı bir toplantıyla bu raporun sonuçlarını açıklayacak. Odabaşı, “Bu rapor hazırlandığında hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” diyor.

Enerji Mühendisi Alaattin Yılmazer, siyanürün sadece değerli metalleri değil, diğer zararlı metalleri de çözdüğünü belirtti. Alaattin Yılmazer, “Özellikle Karadeniz gibi aşırı yağış alan bölgelerde topraktaki bu ağır metalleri kontrol etmek çok daha zor” uyarısında bulunuyor…

İlgili Haberler