Karadeniz'den Karayiplere savaş bulutları!

Prof. Dr. Nurullah Aydın Sinop, Samsun, Trabzon limanlarını özelleştiren AKP’nin, Amerikan savaş gemilerine Karadeniz’e çıkma izni vermesinde asıl niyetin, ABD’ye Karadeniz limanlarından birinde deniz üssü vermek olduğunu iddia etti. Aydın, ABD’nin, Montrö Anlaşması’nı da tıpkı Türkiye’nin tapu senedi olan Lozan’ı tanımadığı gibi “yok saydığını”  söyledi ve “ABD’nin BOP stratejisi gereği bu coğrafyada temsilciliğini yapanlar, ne yazık ki Türkiye’ye, 1914 yılında iki Alman zırhlısının Karadeniz’e Osmanlı bayrağıyla açılarak Osmanlı’yı savaşa sokmalarının bir benzerini yaşatmak üzeredir” dedi.

TUSAM Başkanvekili Ali Külebi de ABD’nin dünya coğrafyasında “isteyip de giremediği” tek bölgenin Karadeniz olduğunu hatırlatarak “Beş günlük savaş, ABD’nin bu amacına ulaşmasını sağlamış gibi görünüyor. Öyle ki, ABD’nin sadece Karadeniz’e girebilmek için bu savaşı tetiklediği yönündeki varsayımlar, neredeyse kesinlik kazanmış durumda”  yorumunu yaptı.

***

CHP Milletvekili Onur Öymen, Montrö Anlaşması’na göre, Karadeniz’e çıkacak geminin 8 bin tonu aşamayacağını bildirdi ve “15 gün önceden Türk makamlarından izin istenmesi gerekmektedir” açıklamasını yaptı.
Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu da olayı Öymen gibi Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin delinme girişimi olarak değerlendirdi. 
Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise ABD dahil yabancı askeri gemilerin Türk Boğazlarından geçişinin Montrö Sözleşmesi’ne uygun olarak yapılmakta olduğunu açıkladı.
ABD, Karadeniz’e savaş gemilerini gönderirken Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez de Rusya gemilerini ülkesinin karasularına davet etti. Chavez, Rusya’nın Karayiplere filo göndermekle ilgilendiğini söyledi.

***

Karadeniz’den Karayip adalarına kadar dünya yeni bir gerginliğe girerken Türkiye’de bombalar patlıyor. Devamlı yorum gönderen Turan Gümüştaş’a göre son olarak İzmir’de patlayan bomba “Türkiye’yi Irak’a çeviririz” mesajı taşıyor.
Üstelik, böyle bir ortamda ABD Irak Büyükelçisi Ryan Crocker, “Amerika geçmişte olduğu gibi gelecekte de, Kürdistan’a yönelik desteğini sürdürecek ve hiçbir şekilde de sırtını dönmeyecektir” dedi.
Bu arada Karabağ Azadlık Teşkilatı, içinde Ermenistan’ın da bulunacağı bir Kafkas İttifakı’nın asla kabul edilemeyeceğini duyurdu. Teşkilat tarafından yayımlanan resmi bildiride  “Kardeş Türkiye’yi Azerbaycan’ın öz değerlerine aykırı düşen bu girişimden imtina etmeye çağırıyoruz. Azerbaycan ise gayri milli görünen bu girişimden uzak durmalı” denildi.

***

İzak Alaton, Özal döneminde Trabzon Limanı’nı Yahudi-Ermeni konsorsiyumuna devretmek için olağanüstü çaba sarf etmişti. Liman Tayyip Erdoğan döneminde Albayraklar’a devredildi. Şimdi Amerikan savaş gemileri Gürcistan yolunda Trabzon Limanı’na girmek isteyecek! Rus işgali gören Trabzon Limanı’na, tarihinde ilk defa Amerikan savaş gemileri girecek!
Askeri uzmanlar, ABD’nin Irak işgalinden önce Samsun ve Trabzon limanlarını istemesinin bir başka yönünün de Pontus ve Büyük Ermenistan projeleri olduğunu değerlendirmişti.
Trabzon’un çeşitli terör olaylarıyla ilgili olarak gündeme getirilmesinden sonra bir gazeteci “Ordu Trabzon’a müdahale etsin”diyebilmişti. Herhalde Amerikan ordusunu kastediyordu! İşte geliyorlar!
Rusya elbette bu durumu hoş karşılamayacaktır. Erdoğan hükümetinin uyguladığı bütün politikalar Türkiye’nin aleyhine gelişiyor. Öyle ki Bayındır Han’ın torunları olan Azerbaycan Türkleri bile Türkiye’nin aleyhine dönebilir.

Yazarın Diğer Yazıları