Karakuş: "Suriye'de bekleme sürecine girilmeli"

Karakuş: "Suriye'de bekleme sürecine girilmeli"
Türkiye Emekli Subaylar Derneği Başkanı Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, İsrail'in desteklemesine rağmen bölgede ikinci bir ABD'nin kurulmak istendiğini, bu nedenle PYD'ye destek olunduğunu belirtti.

Fatih Erboz / Yeniçağ

Karakuş, "Son dönemde özellikle ABD Türk Silahlı Kuvvetleri'nin durumunu gördüğü için rahat hareket ediyor. Şu unutulmamalı, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından desteklenmeyen siyasi ortam da ancak, 'ey ABD ya bizim yanımızda ol, ya da PYD'nin yanında ol' der, ABD'de de PYD'nin yanında olduğunu gösterir. Kanun Hükmünde Kararnamelerin tekrar tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu nedenle sorunlarımız bitinceye kadar bekleme dönemine girilmeli Suriye'de" dedi.  Türkiye'nin birçok noktada kayba uğradığını söyleyen Karakuş, başlangıçtaki hamlelerin yanlışlığının bu noktaya getirdiğini ifade etti.

Karakuş şunları anlattı: "Suriye'de herkes Esad politikasını değiştirmesine rağmen iktidar hala 'Esad gitmelidir' diyor. Bu da bir yerde bu sözden ibaret kalıyor. Eğer zamanında Rakka'ya gidecek yolu açık tutabilseydik, Esad ile anlaşıp belirli oranda da Rusya ile anlaşarak Rakka bölgesini ABD'ye bırakmamalıydık. Şimdi ise önümüz kesildi. Bulunduğumuz bölgede önümüz kesik. İdlib'deki muhaliflerin bir kısmı da birçok ülke tarafından terörist ilan edildiği için onlarla da Türkiye olarak esaslı münasebet kuramıyoruz. Oraya da giremiyoruz. Bu noktadan itibaren yapılması gereken biraz bekleme dönemine girmek."  

Son dönemde Kanun Hükmünde Kararnameler ile TSK'da yaşananları karşı tarafın çok iyi gördüğüne ve değerlendirdiğine vurgu yapan Karakuş, KHK'ların TSK'yı zayıflattığını kaydetti. Karakuş, "Komutayı bozdu. Türkiye Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından desteklenemeyecek durumdaysa siyasiler dinlemiyor maalesef. Ey ABD derseniz, bizim yanımızda mısın, teröristlerin yanında mısın çıkışı yaparsanız. ABD zaten ben onların yanındayım dedi. Ben terörist kabul etmiyorum. 'Ben silahları PKK'ya değil, PYD'ye veriyorum. Terör örgütü görmüyorum' diyor. Bu Kanun Hükmünde Kararnameler Türkiye'yi bitirme kararnameleri oldu. TSK biterse kimse dinlenmez. Yunanistan bir taraftan kışkırtılıyor, bu durumda Türkiye'nin beklemesi gerekiyor" diye konuştu.  

TSK'nın gücünün darmadağın edildiğine dikkat çeken Karakuş, sözlerini şöyle sürdürdü:  "İktidar bir şeyleri düşünerek hesap yapıyor ve ona göre hareket ediyor. Bir anlamda güçleri dağıtıyor. Bir yandan yargı, yasama, yürütme ayrılığını birleştiriyorsunuz, TSK'nın gücünü darmadağınık ediyorsunuz, Suriye'de, Ege denizinde, Yunanistan ile ilişkilerinde başarılı olacağınızı sanıyorsunuz. Bu çok zor. ABD bunu değerlendiriyor. ABD, 'ben ikinci ABD kuracağım' diyor. İsrail desteklese de kurmak istedikleri devlet ikinci ABD oluyor. Burada buna hevesli olanlar da belli bir dönem kullanılacak sonra sepete atılacak." Erdoğan Karakuş, Afganistan'da yaşananların benzerinin Suriye'de tekrarlandığına da değindi.

Karakuş, "Taliban ile Afganistan'a yerleştiler. Burada da IŞİD diye bir ucube yarattılar. Afganistan'da üs elde ettiler. İstediklerini yapıyorlar orada. ABD İncirlik'i bırakmak istemez. Şu anda Irak'ta yaptığı meydan 4 bin metre uzunluğunda. İncirlik kadar tesisi var. Suriye'de de böyle bir üs kullanıyor. İncirlik'i bırakamıyor, eğer bırakırsa o zaman Türk hava sahasını kullanmak zorunda kalacak. İran üzerinden geçecek alternatif olarak. Bu nedenle İncirlik'i bırakmaz. Türkiye'nin de bunu iyi değerlendirmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.  

 

İlgili Haberler