Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Karanfil ve Seyfi Demiray...

Öyle romanlar vardır ki insanın hayatını, fikir dünyasını değiştirir. Öyle derin izler bırakır ki o roman, kişinin ölümüne kadar takip eder. Çocukluk yıllarımdan bu yana romanlarla beslendim. İlkokuldan beri fantezimdir roman yazmak. Bir kaç girişimim olmasına rağmen cesaret edemedim. Fakat vazgeçmedim. Önümüzdeki yıllar neler getirir bilmiyoruz. Bugün son yıllarda beni en çok etkileyen "Karanfil"i, "Bir Karabağ Romanı"nı okuyucularımızla paylaşmak istiyorum. Her satırını heyecan ve ızdırapla okuduğum Karanfil mutlaka sinema filmi hatta dizi yapılmalı. Lafa gelince "Azerbaycan-Türkiye dostluğu..." Tam da Karabağ önemli ölçüde işgalden kurtulmuşken, Karanfil çekilmeli. Karanfil romanı Türkiye'de hak ettiği değeri bulamadı ancak Azerbaycan'da basıldı. Ve müthiş ilgi gördü. Osman Gazi Kandemir'e defalarca imza günü düzenlendi. Azerbaycan ordusu taarruza geçtiği günden bu yana ülkenin tüm televizyonları emekli Tuğgeneral Osman Gazi Kandemir ve değerli hemşerim, ağabeyim emekli Tuğgeneral Yücel Karauz'u çıkarıyor. Her ikisi de Bakü'ye yerleşmiş gibiler. Yüreklerine sağlık.
Karanfil'i okumadan bitirip yayınevine teslim ettiğim "Karabağ Kalkanı" adını verdiğim kitabı geri çekmek zorunda kaldım. 10-15 günlük çalışma ile "Kafkas İslam Ordusu" adı altında önce Gence'ye daha sonra Bakü'ye giren Nuri Paşa'yı kısa geçmiştim. Kandemir, Halil Paşa'nın yüz yıl önce girdiği Azerbaycan'da bıraktığı izleri ve bugünkü ruha yansımalarını öylesine güzel yazmış ki gıpta ettim. Halil Paşa, Türk Ordusu ve Enver Paşa'nın planlarını detayları ile yazma zorunluluğu hissettim. Bu eksiğimi gidermeme sebep olan Osman Gazi Kandemir'e teşekkürlerimi sunuyorum. Karanfil'i sindire sindire okurken; Şevket Süreyya Aydemir'in "Suyu Arayan Adam" romanına gidip-geldim. Romanın kahramanı Yüzbaşı Seyfi Demiray ile sabahlara kadar süren derin sohbetlerde en çok Osman Turan'ın "Türk Cihan Hakimiyeti Mefkûresi", Nihal Atsız'ın "Bozkurtlar" ve Şevket Süreyya'nın "Suyu Arayan Adam"ını konuşup, tartışmıştık. O yıllar Azerbaycan'da bulunanların arasında olan Prof. Dr. Derviş Kılıçkaya, merhum Seyfi Demiray ve bu satırların yazarı için "suyu arayan adamlar" derdi. Peki bulduk mu suyu? Suya olan hasreti, özlemi ve gayretleri Karanfil'de roman tadında yazmış Kandemir... Ferhat'ın dağları delme azmi ile başlayan milletleşme süreci bazen yüzlerce yıl sürer. Alt yapısı olan Azerbaycan bu süreci yaklaşık 30 yılda tamamlayabildi. Dostluğa ve ihanete de tanık oldu. Karanfil sonuçta roman fakat bazı ritüeller var ki Suyu bulmak için insanı adeta tahrik ediyor. İstiklal Harbimize atıfta bulunuyor, Atatürk ve silah arkadaşlarının yaşadığı güçlüklere işaret ediyor. Nuri Paşa'nın kendi eliyle yaptığı tabancanın nesilden nesile kutsal bir emanet olarak el değişimi harika... Dedim ya sadece "roman" değil. Azerbaycan'ın tarihi, coğrafyası, sosyolojik yapısı, komünizmin etkilerini, günümüze iz düşümleri de yazılmış. "Post Yayınları"nın 2018 yılında 3'üncü baskısını basıp okuyucu ile buluşturduğu Karanfil'i okumaz iseniz hayatınızdaki boşluk sona ermez.
Karanfil'le ilgili ayrı bir kitap yazılır. Uzun uzun yazmaktansa tüm okuyucularımıza tavsiye ediyorum. Yorumlarınızı da bekliyorum.
Seyfi Demiray'a gelince... Romanda Azerbaycan'da şehit edildikten sonra Kırgızistan üzerinden naaşının Türkiye'ye getirilişi ile bitiyor kitap. Seyfi Ağabeyim Kırgızistan-Bişkek'te teslim etti ruhunu... Canlı-kanlı Bişkek'e yolladığım Demiray'ın tabutunu İstanbul-Atatürk Havalimanı'nda karşıladım. Önce memleketi Adana'ya götürdüm. Sonra da Mersin'de ellerimle yıkayıp, kefenledikten sonra toprağa verdiğim günden bu yana hüznüm dağılmadı. Bişkek'deki Ahıska Türkleri tabutunun içine karanfiller bırakmıştı. O karanfilleri üzerine bırakıp sonra toprağa verdik. Sevgili eşi o acıya dayanamadı 2 yıl önce ulaştı O'na... Dünyalar güzeli iki kızı öğretmen. Ağabeyi Ahmet Demiray da o günden bu yana kardeşi sayıyor beni... Seyfi Demiray'ı rahmetle anarken, Osman Gazi Kandemir'e şükranlarımı sunuyorum.

Yazarın Diğer Yazıları