Karantina sonrası insanları nasıl bir dünya bekliyor? Bilim insanları uyardı

Karantina sonrası insanları nasıl bir dünya bekliyor? Bilim insanları uyardı
Korona virüs salgını nedeniyle dünya genelinde karantina koşulları sürerken salgın sonrası dünyanın nasıl bir hale bürüneceği üzerine araştırmalar yapılıyor.

Karantina sonrası bizleri neler bekliyor?

Salgının ortaya çıkması ve hızla yayılmaya başlamasıyla birlikte dünyanın dört bir yanında fabrikalar durdu, iş yerleri kepenk kapattı, insanlar evlerine kapandı.

Ekonomik aktivitenin azalması ve trafiğin azalması gibi nedenlerden ötürü hava kirliliği de önemli oranda azaldı.

ncak salgının çevreye olumlu etkisi şeklinde yorumlanacak bu durum, karantina önlemlerinin yumuşatılmasıyla birlikte, salgın öncesi döneme göre daha kötü bir yöne doğru gidiyor. Bunun başlıca sebebi, insanların korku nedeniyle toplu taşıma yerine işe özel araçlarıyla gitmek istemelerinden kaynaklanıyor.

Euronews'in haberine göre, son dönemde yapılan birçok araştırma, salgın döneminde hava kirliliğinin azamasıyla binlerce kişinin hayatının kurtulduğuna işaret ediyor.

İngiltere'nin başkenti Londra'da yapılan bir araştırma, karantina sonrası toplu taşıma kullanmak isteyenlerin oranında yüzde 40 oranında azalma olduğunu ortaya koydu. Bu sonuç toplu taşıma gibi kalabalık gruplar halinde seyahat etmek istemeyen halkın, daha çok özel araçlara yöneleceklerine işaret ediyor.

Çin'de karantina önlemlerinin yumuşatılması sonrası yollarda araç trafiği gözle görülür şekilde arttı. Bu da, dünya genelinde hava kirliliğini ölçen Swiss IQ sitesine göre, beraberinde son dönemde düşen hava kirlilik oranlarını yeniden yukarıya çekmeye başladı.