Karar yazarı Karaalioğlu: "İstanbul'un önceliği deprem olmalı"

Karar yazarı Karaalioğlu: "İstanbul'un önceliği deprem olmalı"
Kanal İstanbul tartışmalarıyla beraber gündeme gelen bir diğer konuda beklenen büyük İstanbul depremi oldu. Kanal İstanbul’un olası bir İstanbul Depremi’ni tetikleyip tetiklemeyeceği ve 20 yıldır ihmal edilen hasarlı binalar konusu kamuoyundaki tartışmalar arasında yer aldı.

Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu olası bir İstanbul depremine vurgu yaparak Cumhurbaşkanı Erdoğan’la İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’nun önceliğinin deprem olması gerektiğini söyledi.

Karaalioğlu, “Kanal kimin konusu, İstanbul kimin, deprem kimin?” başlıklı yazısında, “İstanbul açık, yakın ve aşikar bir deprem tehlikesiyle burun burunadır. Son kez, sadece bir hafta önce (4.7 ile) ve bilhassa da 26 Eylül’de (5.7 ile) sarsıldığından bunu hatırladık. Hatırladık ama unuttuk, titredik ama kendimize gelmedik. Ne kadar unutsak ve yok saysak da bu şehir koşar adım bir deprem felaketine ilerliyor” İfadelerini kullandı.

İşte Karaalioğlu’nun ilgili yazısı şöyle:

DEPREM ŞEHRİ OLMAK DEMEK

Deprem şehri olmak demek; 20 yıldır ihmal edilen depreme dayanıksız binaları dayanıklı hale getirmek, betonlaştırılan toplanma alanları yerine yeni lojistik merkezler açmak ve en nihayet bütün bunlar için kaynak bulmak, proje hazırlamak ve problemi ciddiye almak demektir. Depremle ilgimiz yokmuş gibi davranmak ve eskiden nasıl para harcıyorsak, nasıl inşaat yapıyorsak, nasıl bina dikiyorsak yine öyle devam etmek değildir. Ülkenin herhangi bir proje için kaynak yaratması gerekiyorsa tercihini önce insanlarının yaşaması için kullanması zarureti vardır.

ÖNCELİK DEPREME HAZIRLIK OLMALI

Kanalı istediğimiz zaman, sağlıklı ve bilimsel bir tartışma ortamının ardından yine yapabiliriz. Bunda sakınca yok. Ölçer, biçer, tartar, ihtiyacına göre 8 değil gerekirse 18 köprü de yaparız. Ama şehrin bir tarafını depreme mağlup olduğu felaket senaryosunda karşısında kanal inşaatını izlemeye mecbur bırakmamak kaydıyla... Öncelik, 20 yıllık ihmali telafi ederek İstanbul’u acilen mukadder depreme hazırlamaktadır. Kanal İstanbul’u çok isteyen Erdoğan’ın da hiç istemeyen İmamoğlu’nun da önceliği budur.