Karatay'dan inciler...

CNNTURK'teki Prof. Dr. Canan Karatay'a geniş yer vermeyi düşündüm. Söyleşi bittikten sonra yeni hiçbir şey anlatmadığını fark ettim. Hoca kusura bakmasın bir süredir papağana dönüştü. Fırsat buldukça kitaplarının reklamını yapıyor. Ancak bu defa uyarıldı ki, bunları kameralara sallayamadı. 40 adlı programın sunucusu Buket Aydın da biraz zayıf kaldı. Ben olsam "Senin için eski bakanlardan Prof. Dr. Recep Akdağ ceviz ormanı satın aldı dedi"yi araya sokuştururdum.

İnanmadığım tezi

En önemli methiyesini peynirlere yaptı. "En faydalı yiyecek" diye nitelendirmesini sevdim. Artık öğrendiğiniz gibi benim en büyük tutkum bunlar.

Bir konuda Karatay'a şiddetle karşı çıkıyorum; "şeker hastalığı genetik değil." Bu iddiasına hiçbir tıp doktoru inanmıyor. Tıp doktoru değilim ama dedemde şeker vardı. Babamda vardı. Bende ve çocuğumda da var. Bu kadar dengesiz beslenme veya tesadüf olabilir mi? Örnekleri çoğaltabilirim!

Karatay'ın bir tarafını ise beğendim. Divan Edebiyatı başta, şiirlere tutkusunu sevdim. Fuzuli'nin "Su kasidesi"ni güzel okudu. Arada adını vermese de Nâzım Hikmet'in Kuvayı Millîye Destanı'nı da söylemeyi unutmadı. Çıkaracağı bir şiir CD'si Karatay için yeni gelir kapısı olabilir. Hem de magazin programlarının yolunu açar...

***

Övülmek güzel

Onur Hazangil hep Türk Halk Müziği ile ilgili mesajlar yollardı. Yakın dönemde, hemen her konuya değinmeye başladı. Kadın programlarına dahi temas ediyor. Son mesajıyla da beni şımartmakta:

"Ancak, bazı Ak Partililerin Andımızın okunduğu yıllarda ne yaptıklarını bilemiyorum. Bunların isimleri mi; Bekir Bozdağ, Ömer Çelik, Numan Kurtulmuş vb.. sayabilirim. Belki de törenlerdeki tavırları Türkiye'de top koşturan yabancı futbolcular gibi olmuştur."

"ARTIK BÖYLE EDEBİ ŞAHESERLERE RASTLAMAK ZOR. 'Tespit doğru, teşhis mükemmel'. Elinize sağlık."

***

Kaşıkçı olayı

En fazla methiyeyi, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayından dolayı aldım. Bazı okurlarım da soruyor "Öldürüldüğünü yazışını anladık. Parçalara ayrıldığını nasıl öğrendin?"

Bunlara cevabım net; "Benim de kaynaklarım var. Bakmayın yaşlandığıma. Geçmişte ektiklerimi hâlâ biçebiliyorum".

***

Müzik şart

İzmir'den Avukat Alpay Tümer, bunca gaile arasında müziğe önem verenlerden. Yazdığım bir konuya açıklık getirmesini çok beğendim:

"Sayın Ayeri iyi günler,

Hürriyet gazetesinin el değiştirmesinden buyana her gün artan bir ilgiyle YENİÇAĞ okumaya devam ediyorum. Beşiktaşlılık bir yana, hemen ikinci sayfanın sol köşesini açtığımda ilk okuduğum sizin sütununuz. İlgi ve zevkle takip etmekteyim.

Yoğun bir caz dinleyicisi ve yurt içi ve dışı konser takipçisiyim. Bu vesileyle 31 Ekim tarihli yazınızda geçen 'JAM SESSION' tanımına acizane bir açıklık getirmek istedim. Şöyle ki; Jam Session'un anlamı, 'önceden herhangi bir prova ya da çalışma olmaksızın aynı etkinlikte ayrı program yapan, ya da müzisyenlerin bir araya gelerek içlerinden geldiği gibi melodileri dile getirmesidir.' Doğaçlama cazın tabii ki olmazsa olmazıdır ve Jam Session'ların da ana unsurlarındandır. Selamlar, sevgiler."

***

Yazmıştım

Coşkun Telciler doğal alanların tek tek yok edildiğine dikkat çekenlerden:

"Muğla'nın en güzel yerlerine termik santraller yapılıyor. Ayvalık'a maden ocakları açılıyor. Aydın'a can veren Menderes'in en bereketli ovalarında HES'ler, jeotermal santraller inşa ediliyor.

Nükleer santraller, kuyruğa girdi. Korkarım ki, birkaç yıl sonra yeşili eski Türk filmleriyle dolarlarda göreceğiz".

...

Akkoyunluoğlu'nun önerisi "sert tepki" gösterilmesi:

"Burhan baba, zamların dağ gibi geldiğini yazmıştın. Ama bu halk yine susmakta" diyor -ifadesini yumuşattım-.

...

Prof. Dr. Hikmet Özdemir'e yolladığı "Atatürk ve kitap" adlı tanıtım için teşekkürlerimi gönderiyorum.

...

Yetkin Uymaz'ın yazdıklarına aynen katılıyorum. "Andımız konusunu İstiklal Marşı'ndaki Kahraman ırkıma" lafıyla bağlaması mükemmel

***

Rekabet ve kartel

Hamit Altan Kızıltan'ın ele aldığı zincir marketler:

"Sayın Ayeri, gözlemlediğim konuya ilgi gösteren tek köşe yazarı olarak, size iletiyorum. Kısa ve öz olarak rekabet ve kartelle ilgili bir yasa var ise? BİM, A 101 ve Şok'un rekabet eden şirketler olması gerekir.

İsmi farklı içeriği aynı -bazılarının adı bile aynı- pek çok ürünün yarıdan fazlasını aynı fiyatla satıyorlar".

Kızıltan'ın sorusu doğru. Tespiti güzel. Ticaret hukukunda kartelciliği cezalandıran maddeler mevcut. Sayın Ticaret Bakanı "sonuçsuz konuşmalar" yapacağına bu konuyla ilgilenmeli. Bu da benim görüşüm.

...

GÜNÜN SÖZÜ

Na acı değil mi? Türk Yurdu'nda "Ne mutlu Türk'üm diyene" diyebilmemiz için izin veren mahkeme kararına seviniyoruz! Tevfik Diker

Yazarın Diğer Yazıları