Kartlar standart çıkıyor mu?

Bir maç yönetim kalitesi, hakemin düzenli mümkün olduğunca onun temiz bir oyun seyrini sağlamasına bağlıdır. Oyun sırasında gerektiğinde şahsi cezalar verecektir. Ancak tespitlerimizde şahsi cezalar ya verilmiyor ya da zamanında ifade edilmiyor. Böyle davranışlar maç yönetiminde problemlere neden oluyor. Bir maçın daha başında örneğin ilk 15 dakikalık bölümünde ihtar kartını çıkaran hakem sertliklere mani olmak için ilk adımı atmıştır. Şahsi cezalarda aynı olaylarda farklı kararlar futbolcularda huzursuzluklar yaratmaktadır. Kartlarda standart uygulama bu nedenle önemli olmakta. Maç sonunda hakem tüm şahsi cezalarda haklı bir yönetim göstermişse o hakem bu konuda başarı sağlamış oluyor. Bir başka husus benim MHK'da iken 1984 yılında hakemlere 'yıldız futbolcuyu koruyunuz' diye bir sloganım vardı. 3 yıl sonra FIFA da aynı sloganı dünya hakemleri için istemişti. Sanki benden kopya çekmişti. Yani yıldız futbolcuyu koruyunuz istemi FIFA'dan da gelmişti. Bunda istenilen her takımda bir oyun kurucu yahut önemli golcü bulunuyor. O takımın yıldızı odur. Rakip ekip teknik adamları onları anti futbolla durdurmak için bu oyuncular üzerinde sertliklerle onları oynatmama düşüncesinde oluyorlar. Geçtiğimiz haftalardaki müsabakalarda gördük... Bu oyunculara devamlı yapılanlara sadece faul olmamalı. Müsabakanın başında kartlık olmayan bu tür davranışlara ikaz doğrudur da bu maçların ikinci yarısında artık ikaz diye bir düşünce olamaz. Hakemlere tavsiyemiz oynamak isteyeni oynatın, çünkü seyirciler onları seyretmeye geliyorlar. 

 

Kardemir Karabükspor-Beşiktaş

Ali Palabıyık

 

Maçın genelinde geçer not alır ancak verilmeyen faul ve kartlar vardı. Bu hususta standardı gözardı etti. Penaltı net bir elle oynamaydı. Kendisi de görecek konumdaydı. Yardımcı hakemin telefonunu geç duydu ve penaltı biraz geç geldi. Tosic'e iki sarıdan kırmızı kart doğruydu.

 

Demir Grup Sivasspor-Kayserispor

Halit Umut Meler

 

Sivasspor kalecisinin Kayserisporlu Deniz'e hareketi penaltılıktı. Aldatmadan sarı kart yanlıştı. Bu kararlarda doğruyu bulmak için düşene bakarak değil, defansa bakarak değerlendirmeliler. Çünkü ihlali yapacak defans oyuncularıdır. Bunun dışında iyi bir yönetim gösterdi.

 

Atiker Konyaspor-Aytemiz Alanyaspor

Bülent Yıldırım

 

Atiker Konyasporlu Filipovic'in topun geçmesine mani olmak için kendisini yere attığında kolları açıktı ve penaltı kararı doğruydu. Seyircisi olmayan müsabakayı iyi yönetti.

 

Fenerbahçe-Medipol Başakşehir

Fırat Aydınus

 

Fenerbahçe'nin tartışılan ikinci golünde kendisinin verdiği gol kararı doğruydu. Yardımcıya bayrağı için gitmesi yerine santraya gitmeliydi. Yardımcıya gitme anında uzun itirazlar her iki takımdan geldi. Fenerbahçe kalecisi Volkan'ın orada ne işi vardı. İhtar almalıydı. Başakşehirli yedek oyuncu Mehmet Battal da oradaydı. Bu nedenle ona da sarı kart verilmeliydi.

Medipol Başakşehir kalecisi Volkan Babacan'a atılan yabancı madde onu oynayamaz hale getirirse hakem müsabakayı tatil eder. Taraftarın bu konuda dikkatli olması gerekir.

 

Bursaspor-Teleset Mobilya Akhisar

Alper Ulusoy

 

90 dakikanın genelinde iyi bir yönetim gösterdi. Yalnız Akhisarsporlu Olcan'ın ceza alanı içinde itilmesi penaltı olmalıydı.

 

Osmanlıspor-Göztepe

Suat Arslanboğa

 

Tek sarı kartla bitirdiği müsabakada iyi bir yönetim gösterdi. Catsro'nun arkasından topa müdahale eden rakibin hareketi penaltıyı tartışılır hale getirmesi hariç.

 

Trabzonspor-Gençlerbirliği

Özgür Yankaya

 

Trabzonsporlu Kucka'nın rakibini topsuz alanda itmesindeki sarı kart doğru. Ancak aynı Kucko'nun rakibin ayağına basışında da ikinci sarıdan kırmızı kart çıkmalıydı. Sosa'nın rakibin ayağına basışı sarı kartlıktı verilmedi. Olcay'ın rakibe arkadan kasıtlı faul sonrası hakeme itiraz şekline kart çıkarmayışı otorite zaafıdır. Burak için kalkan önemli bir pozisyondaki ofsayt bayrağı da yanlıştı.

 

Antalyaspor-Galatasaray

Halis Özkahya

 

Serdar Aziz'in oyun alanı dışında Eto'o'nun ayağına basışına sarı kart vermeliydi. Antalyasporlu Maicon'un Galatasaraylı Maicon'a bel üstü ayakla müdahalesine sarı kart çıkmalıydı. Linnes'in arkadan rakibine tabanı sarı değil kırmızı kartlıktı.

 

 

Kasımpaşa-Evkur Yeni Malatyaspor

Arda Kardeşler

İyi götürdüğü bir müsabakada Ravelka'nın Aytaç'a derslik kırmızı kartlık hareketine nasıl sarı verildi anlayamadım. Bir de spikerin hareketi "Tam darbe olmadı sıyırdı" şeklinde yorumlamasını yadırgadım. Çünkü sadece tekme atmak değil, teşebbüs de kırmızı karttır. Canlı yayında konuşmayalım bırakalım, gece yorumcular bu pozisyonu değerlendirsin.

Yazarın Diğer Yazıları