Kartlar standart çıkıyor mu?

Bir maç yönetim kalitesi hakemin düzenli, mümkün olduğunca temiz bir oyunun seyrini sağlamasına bağlıdır. Oyun sırasında gerektiğinde kural gereği şahsi cezalar verilecektir. Bu şahsi cezalar tespitlerimizde ya verilmiyor ya da zamanında ifade edilmiyor. Bu davranış maç yönetiminde probleme neden oluyor. Müsabakanın başında örneğin ilk 15 dakikası içinde ihtarını gösteren hakem sertliklere mani olmak için adım atmıştır. Şahsi cezalarda aynı olaylarda farklı kart uygulamaları futbolcularda huzursuzluk yaratmaktadır. Bu nedenle kartlarda standart uygulaması önem kazanmaktadır. Eskiden yabancı oyuncular ülkemizdeki futbolun sert oynandığından şikayetçiydiler. Şimdilerde takımlarımızın kadroları yabancılarla dolu ve onlar da  sert futbola çanak tutuyor. İşte bu sertlikleri ve sakatlıkları önleme görevi hakemlerimize düşüyor. Bir hakem benzer bir olaya sarı, bir başkası kırmızı kart çıkarıyorsa oynayan ve seyreden için bir karmaşa ortaya çıkıyor. Onun için müspet yönetim, mantıklı ve doğru şahsi cezalar ile kartlarda doğru zamanlama ve standart yakalanırsa temiz futbol adına hakem için de sonuç daima müspet olur. 

 

BB Erzurumspor-MKE Ankaragücü

Serkan Çınar

 

Müsabakanın hemen başında MKE Ankaragücü'nden Bakary Kone'ye hakem, faul bile vermediği pozisyonda VAR'ın uyarısıyla ekrandan izledikten sonra kırmızı kartını çıkardı. Ankaragücü 10 kişiyle, 10 dereceye düşmüş sıcaklıkta maçı kazanırken hakem de atladığı kırmızı kartın dışında iyi bir yönetim gösterdi.

 

Bursaspor-Medipol Başakşehir

Ümit Öztürk

 

Bursaspor'un VAR tarafından iptal edilen golünde kolun katkısı olduğu tespit edildi. Hakemin görmediğini VAR gördü. Bursaspor lehine verilen penaltı kararı doğruydu.

 

Evkur Yeni Malatya-Çaykur Rizespor

Mustafa Öğretmenoğlu

 

Çaykur Rizespor'dan Fink'in rakibine sakatlayıcı kramponuna pozisyona uzakta olmasından dolayı dördüncü hakem Hakan Ceylan'ın uyarısıyla kart çıkartması doğru karardı. Verdiği diğer kartlar da yerindeydi ve yönetimi geçer not alır.

 

Kayserispor-Atiker Konyaspor

Cüneyt Çakır

 

Atiker Konyaspor'un attığı ilk golde yardımcı Tarık Ongun'un ofsayt bayrağı VAR'a gitti. Oradan ofsayt olduğu bilgisi geldi ancak o anda pozisyonun görüntüsü ekrana çok geç geldi. İkinci Konyaspor golünde de yardımcı Tarık Ongun gole yine ofsayt bayrağı kaldırdı. VAR bu kez ofsayt olmadığını bildirirken görüntünün yine çok sonralardan gelmesi dikkat çekti. Bu hatalar VAR'dan mı operatörlerden mi olduğu açıklanıp düzeltilmelidir. Hakemin yönetimini ayrı değerlendiriyorum. Cüneytt Çakır rahat ve iyiydi.

 

Trabzonspor-Göztepe

Hüseyin Göçek

 

Göztepeli oyuncunun açık olduğu pozisyonda verilen penaltı kararı doğruydu. Trabzonspor golünde yardımcının ofsayt bayrağında VAR, ofsayt olmadığını belirledi ve golü geçerli saydı. Son dakikada atılan Trabzonspor golünde de VAR'ın uyarısında top Burak Yılmaz'ın kollarından önüne düştüğü belirlendi ve iptal kararı doğru. Hakemin yönetimi başarılıydı.

 

Kasımpaşa-Aytemiz Alanyaspor

Özgür Yankaya

 

Müsabakanın hemen başında VAR, Kasımpaşa'nın iptal edilen gol öncesinde faul yapıldığını belirledi. VAR ayrıca son dakikalarda Kasımpaşa golüne ofsayt kaldıran yardımcının kararının da yanlış olduğunu bildirdi ve golü geçerli saydı. Yine de hakem yönetimiyle geçerli not aldı.

 

Antalyaspor-Demir Grup Sivasspor

Serkan Tokat

 

Önce Demir Grup Sivasspor lehine, ardından da Antalyaspor lehine VAR'sız verdiği tartışmasız penaltı kararları doğruydu. Başarılı bir yönetim gösterdi. 

 

Akhisarspor-Galatasaray

Yaşar Kemal Uğurlu

 

Akhisarsporlu Serginho'nun Serdar Aziz'e sarılıp düşürmesine verdiği penaltı kararına çok itiraz edildi. Sebebi ise ceza alanı ihlallerinin genelde cezasız bırakılmasından dolayı oldu. Ben en çok yıllardır bu ihlallere değindim ve ceza alanları cezasızlık alanı mı oldu diye uyardım. Doğru karardı, tıpkı Muslera'nın rakibe kontrolsüz hareketine tereddütsüz verdiği penaltı gibi. Başarılı bir yönetim gösterdi. Maçtan sonra Fatih Terim bile kendisini övdü.

 

 

Fenerbahçe-Beşiktaş

Fırat Aydınus

 

İlk yarıyı kartsız geçirmesi doğruydu. İkinci yarı yorgunluklar sarı kartları getirdi. Müsabakanın Caner'in itirazdan gördüğü sarı kart profesyonelliğe yakışmaz bir görüntüydü. Vida'nın gözüne gelen darbe ve iki ayağa basma görülemedi. Ancak mücadele VAR'a gidilmeden yönetildi.

Yazarın Diğer Yazıları