Kasımpaşa’daki tarihi Divanhane Kapısı Karakolu'nun yıkımında yeni gelişme!

Kasımpaşa’daki tarihi Divanhane Kapısı Karakolu'nun yıkımında yeni gelişme!
Kasımpaşa'da bulunan Osmanlı mirası Divanhane Kapısı Karakolu'nun tepki çeken yıkım işlemlerine İBB'nin tespit ve tutanakları sonrası son verildiği duyuruldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) KUDEB, gelen ihbarlar üzerine harekete geçerek Kasımpaşa’da bulunan Divanhane Binası’nın yıkımında incelemede bulundu. İstanbul’un kültürel mirasları arasında bulunan eserde denetleme yapan ekipler, çalışmayla ilgili tutanak tuttu. Gelişme üzerine çalışmaya son verilirken İBB’nin Koruma Kurulu kararının iptali edilmesi için başvuruda bulunacağı açıklandı.

ÇALIŞMALAR DURDURULDU

İBB’nin açıklamasında tarihi eserin koruma prensibinden uzak müdahalelere maruz kaldığı ifade edilerek, “Çalışmanın yapıldığı Divanhane Eski Karakol Binası’nın duvarları hiltiyle kırılırken proje alanına iş makineleri dahil edildi. İBB KUDEB ekipleri, gelen ihbarlar üzerine çalışma alanına giderek incelemelerde bulundu. İBB'nin tespitleri ve tutanak tutması üzerine Divanhane'deki çalışma durduruldu” denildi.

divanhane-2.jpg

“HİLTİLİ MÜDAHALE ÖZGÜN DUVARLAR İÇİN RİSK”

İBB, tarihi eserle ilgili süreci şöyle anlattı:

* Koruma Kurulu’nun 2015'de aldığı kararla 19. yüzyıla tarihlenen Divanhane Eski Karakol Binası'nın yıkımına karar verdi. Yıkılarak yeniden yapılmasını ön gören karar ve uygulama, tarihi hassasiyetle örtüşmeyen bir biçimde hayata geçirilmeye başlandı. İş makineli ve hiltili müdahale özgün duvarlar için risk oluşturdu. Ayrıca kurul kararında vurgulanan özgün malzeme kullanma imkanı da ortadan kalktı.

divanhane-1.jpg

“TAKLİDİNİN YAPILMASI BÜYÜK YANLIŞ”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, yapılan çalışmaya sosyal medya hesabından tepki göstererek Galata Kulesi'nde yapılan hiltili çalışmaya atıf yaptı. Polat, “İstanbul tarihinin kaderi hilti mi? Galata Kulesi'nden sonra Sultan Abdülaziz Han'ın yaptırdığı Divanhane Kapısı Karakolu'nun da hiltilerle yıkılması ve kurul onayı ile daha geride taklidinin yapılması İstanbul'un tarihi kimliği için büyük yanlış. Divanhane Ön Karakol Binası eşsiz bir mimari tarihi değerdir. Yol genişletmeye kurban edilip taklidinin yapılması çok yanlış bir uygulamadır. Şantiye acilen durdurulmalı, bina kurtarılmalı, Osmanlı'ya, İstanbul'a, ecdada saygı için koruma kurulları kararı iptal edilmeli” dedi.

483887.jpg