Kastamonumuzun milli kutlamalarında bulundum

Sayın okurlarım, Büyük Kurtarıcı M. Kemal Atatürkümüz, 23 Ağustos 1925’de, Kastamonu’ya gelerek şapka ve kıyafet inkılabımızı başlatmıştır.
Türkiye Cumhuriyetimizin temel değerlerinin ortaya konulmasında, şapka ve kıyafet inkılâbının çok özel ve anlamlı bir yeri vardır. Kastamonumuz, böyle bir inkılâbın gerçekleştirildiği il olarak ne kadar gururlansa hakkıdır. Çünkü insanların dışını değiştirmeden, düşüncelerini, duygularını ve iç dünyasını değiştirmek mümkün değildir. Bu amaçla Atatürk şapka ve kıyafet inkılâbını Kastamonu’da gerçekleştirmiş ve bu inkılâbın ne kadar önemli olduğunu dokuz günlük gezisinde, halka anlatmaya çalışmıştır.
Atatürk sadece şapka ve giysilerle ilgili konuşmalar yapmamış, hurafelerin, gericiliğin, din sömürücülerinin ülkemize ve dinimize zararlarına değinmiş, bunlardan kurtulma yollarını, çağdaşlaşmayı ve uygarlığı hedef almayı, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin yönünü ve çizgisini değiştirmek için göstermiştir.
Yakın dostumuz, yedi-sekiz yıldır Belediye Başkanı olan Turhan Topçuoğlu “Eski bir kültür merkezi olan Kastamonu, Milli Mücadele yıllarında önemli hizmetler yapmıştır. Özellikle İstiklal yolu diye adlandırılan İnebolu-Kastamonu-Ilgaz güzergahından cephane nakleden insanlarımızın fedakarlıklarıyla bir Kurtuluş Destanı yaratılmıştır. Atatürk, Şapka ve Kıyafet İnkılâbı’nı Kastamonu’da yaparak ve ülkenin çağdaşlaşmasıyla ilgili mesajlarını ilimizden vererek Kastamonu’ya Cumhuriyetimizin en güzel armağanını vermiştir. İşte bugün bu önemli olayı ve Atatürk’ün şehrimizi ziyaretle gelişlerinin 85. yıl dönümünü kutluyoruz.
Yine bugün, 14 yıl önce mütevazı imkanlarımızla, Türk Dünyası ile Kastamonu halkı arasında bir köprü kurmak amacıyla başlattığımız Türk Dünyası Günleri’nin kutlamalarını da gerçekleştiriyoruz. Ben bu etkinlikler için Türkiye dışından ve ülkemizin değişik yörelerinden Kastamonumuza gelen misafirlerimize “hoş geldiniz” diyor ve değerli hemşehrilerimizi, yapılacak etkinliklere iştirak etmeye davet ediyorum” diyerek üç gün sürecek 14. Türk Dünyası Günleri’ni başlatmıştır.
23 Ağustos Pazartesi günü, Atatürk’ün Kastamonu’ya gelişleri, Şapka ve Kıyafet İnkılabı’nın 85. Yıldönümü törenlerle kutlanmıştır. Okul öğrencilerinin iştirakleriyle Atatürk’ün şehre giriş noktasında olan Olukbaşı semtinden başlayan bayraklı yürüyüşler, Cumhuriyet Alanı’na kadar devam edip, Atatürk Anıtı önünde “saygı duruşu” nda bulunuldu ve “İstiklal Marşı” söylendi. Saat 21:30’da Belediye Meydanı’nda Zara Hanımın verdiği Türk Müziği konseri büyük alaka ile izlendi ve havai fişek gösterileri, günümüzü sona erdirdi.
24 Ağustos Salı günü sabahı, şehrin bütün tarihi güzelliklerini ve eski eserlerini dolaşma fırsatını bulduk. Öğleden sonra da Belediye Meydanı’nda 14. Türk Dünyası Günleri açılış töreni, Hoca Ahmet Yesevi Vakfı’nın Kitap Sergisi ve Resim, Ebru ve Hat Sergileri açılışı yapıldı.
“Türk Dünyası’nın Meseleleri” konusunda tertiplenen Panel, Belediye Hizmet Binası’nın toplantı salonunda tamamlandı.
25 Ağustos Çarşamba günü de, Kastamonu ilimizin İnebolu İlçesine yapılan geziye katıldıktan sonra, saat 21:30’da Kışla Parkında, türkü-şiir ve halk oyunları ile Belediye Orkestrası’nı dinledik ve Kastamonumuzla vedalaştık.
Tanrı Türk’ü Korusun.

Yazarın Diğer Yazıları