Katalanlar Barselona'yı ateşe verdi

Katalanlar Barselona'yı ateşe verdi
İspanya'da Yüksek Mahkeme'nin Katalan siyasetçilere verdiği mahkumiyet cezasının ardından başlatılan olaylarda göstericiler, Barselona'da bulunan mağazaları ve 400'den fazla çöp varilini ateşe verdi.

Göstericiler, perşembeyi cumaya bağlayan gece, kent merkezindeki çöp kutularını ve mağazaları ateşe verirken, bazı bölgelerde yağmalama olayları gerçekleşti. Belediye, 400’den fazla çöp varilinin ateşe verildiğini açıkladı.

Turistik Rambla ve Catalunya meydanlarında, göstericiler ve polis arasında arbede yaşandı. Aşırı sağcı bazı grupların, göstericilere yaklaşma girişimi sonrası, gerginlik tırmanırken, polis iki grup arasında barikat kurarak olası bir çatışmayı engelledi.

Polis, pazartesi gününden bu yana çıkan olaylarda gözaltına alınanların sayısının 97’ya çıktığını açıkladı. Katalonya özerk bölgesinde, Cuma günü toplu grev ilan edildi.

Katalonya özerk bölgesindeki 4 vilayette dün gerçekleşen gösterilerde, 58’i Barselona’da olmak üzere 96 kişi yaralandı.

Yüksek Mahkeme pazartesi günü, Katalonya özerk yönetiminde yasa dışı ilan edilmesine rağmen yapılan bağımsızlık referandumunu organize etmekten yargılanan 12 Katalan siyasetçiden 9'una, 9 ila 13 yıl hapis cezası vermişti.

İspanya'nın Katalonya özerk yönetiminde yasa dışı ilan edilmesine rağmen yapılan bağımsızlık referandumunu organize etmekten yargılanan 12 Katalan siyasetçi ve sivil toplum örgütü liderinin 4 ay süren davası 12 Haziran'da sona ermişti.

Anayasa Mahkemesinin yasa dışı ilan etme kararına rağmen Katalonya özerk yönetiminde 1 Ekim 2017'de gerçekleştirilen bağımsızlık referandumuyla bağlantılı olarak suçlanan 12 sanıktan 9'u tutuklu, 3'ü de tutuksuz yargılanıyordu.

Sanıklar hakkında "anayasal düzeni kısmen ya da tamamen şiddet yoluyla yıkmak", "kanunun uygulanmasına engel olmak", "devlet kurumlarına itaatsizlik" ve "kamu malını kötüye kullanmak" suçlarından 7 ila 25 yıl hapis cezaları istenmişti.