Katar- Suudi Arabistan anlaşması Türkiye’yi nasıl etkileyecek. Emekli Büyükelçi Onur Öymen Yeniçağ açıkladı

Katar- Suudi Arabistan anlaşması Türkiye’yi nasıl etkileyecek. Emekli Büyükelçi Onur Öymen Yeniçağ açıkladı
Emekli diplomat Onur Öymen, Suudi Arabistan ile Katar arasındaki anlaşmanın Türkiye ve bölge ülkelerini nasıl etkileyeceğini değerlendirdi. Gelişmeden Türkiye’nin de kazançlı çıkacağını belirten Öymen, “Kısa vadede bölge ülkeleri için olumlu bir gelişme ancak uzun vadede sonuçlar için beklememiz gerekiyor. Gerginliğin nedenlerinden biri de Türkiye’nin Müslüman kardeşleri desteklemesiydi” dedi.

YENİÇAĞ/ TOLGA ŞAHİN

Suudi Arabistan ile Katar arasında sınırların açılmasına yönelik anlaşma imzalanmasına yönelik karar Türkiye tarafından da memnuniyetle karşılandı.

Emekli diplomat Onur Öymen, bölgede yaşanan bu sıcak gelişmeyi Yeniçağ değerlendirdi. Öymen, Suudi Arabistan ile Katar arasındaki bu anlaşmanın kısa vadede bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin gelişmesi açısında olumlu bir gelişme olduğunu ancak uzun vadedeki etkileri bekleyip görmek gerektiğini belirtti. Öymen özetle şu ifadeleri kullandı:

“TÜRKİYE’DE KAZANÇLI ÇIKAR”
Biz bütün bölge ülkeleri arasında iyi ilişkilerin olmasını isteriz. Zaten Türkiye, Körfez İşbirliği Konseyi’nin gözlemci üyesi. O bakımdan aralarındaki çekişmeler bizi rahatsız eder. Aralarındaki böyle bir anlaşmadan Türkiye’de kazançlı çıkar. Türkiye ile Suudi Arabistan’ın arası da yumuşuyor gibi.

“GERGİNLİĞİN NEDENLERİNDEN BİRİ MÜSLÜMAN KARDEŞLER”
Bütün mesele şuradan kaynaklanıyor. Müslüman kardeşler konusunda Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi Arap ülkeleri Müslaman kardeşlerden rahatsızlar. Zaten Türkiye ile aralarındaki gerginliğin artmasının sebeplerinden biri de bence oydu. Türkiye’nin Müslüman Kardeşleri aşırı bir şekilde destekler bir tavır içine girmesi bazı Arap ülkelerini rahatsız ediyordu. Katar ile ilişkilerin bozulmasında da bunun etkisi vardı diye tahmin ediyorum.

“BİZ HÜKÜMETLERİ MUHATAP ALIRIZ”
Biz bölge ülkeleriyle ilişkilerde devletleri, hükümetleri muhatap alırız. O devletlerin içindeki çekişmeleri dikkate alarak politika yapmadık şimdiye kadar. Biz mesela Suriye Hükümetini değil de Suriye içindeki Müslüman Kardeşler hizipini destekleriz diyemeyiz.

“GÜNLÜK OLAYLARDA BU MESELELERE DEĞİNMEYİZ”
Bu bölgenin bir özelliği şu: Bir gelişme hakkında ne çok sevineceksiniz ne çok üzüleceksiniz. Çünkü bugün gördüğünüz tablo yarın değişebilir. Bunun örneğini çok yaşadık. Bunun için biz ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesini isteriz. Ama günlük olaylarla hakkında, böyle iç boyutu olan meselelere değinmeyiz.

“UZUN VADELİ SONUÇLARI İÇİN BEKLEMEK LAZIM”
Ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesi açısından olumlu bir gelişmedir ancak uzun vadeli sonuçlar doğuracak bir konudur dediğiniz anda hata yapma ihtimaliniz artar. Çünkü uzun vadede hatta orta vadede bu gelişmelerin ne şekil alacağını kestiremezsiniz. Bu gelişmeniz uzun vadedeki etkilerini bekleyip görmek lazım.  

TÜRKİYE’NİN KATAR ÜSSÜNÜ KAPATILMASI TALEBİ
Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır, Haziran 2017’de radikal İslamcılar ile Müslüman Kardeşler’e destek verdiği ve İran ile yakınlaştığı gerekçesiyle Katar’la diplomatik ilişkileri askıya almış ve ilişkiler çözülebilmesi için Türkiye’nin Katar’daki askeri üssünün kapatılmasında dahil olduğu 13 maddelik talepler listesi duyurmuşlardı.