Katillerle başkaları görüşür

Suriye'de dengeler değişti. YPG'lilerle Esat yönetimi anlaşmaya vardı. Türkiye'nin çok önemsediği, önemsemekte de haklı olduğu Münbiç'i elden çıkarmamak için elinden geleni yapıyor?

Hiç şüphesiz Türkiye'deki iktidar Esat yönetimi ile doğrudan görüşmüyor. Rusya aracılığı ile aktarmalı görüşüyor.

Gelinen noktada, işin bir tarafında YPG, öbür tarafında Esat ve Resmi Suriye devleti, beriki başında da Rusya ve dolayısı ile Putin var.

Garip bir durum.

Bizimki ilginç bir dış politika stratejisi…

Türkiye'den önce Esat yönetimini katil kabul ederek, Arap Baharı bağlamında yıkmak isteyenler çoktan kendisiyle diyaloga geçti, lakin bizimkiler halen daha aktarmalı görüşmeğe devam ediyor.

Bunu anlamıyoruz. Madem dolaylı da olsa görüşüyorsunuz, neden bunu diplomasinin gerektirdiği biçime uygun yapmak yerine araya Rusya'yı koyuyorsunuz?

Anlaşılması zor bir durum.

Diyeceksiniz ki, bunu neden önemsiyorsunuz?

İşte bakın Suriye topraklarında operasyon yapıyoruz. Sınırlarından içeri girdiğimiz ülkede tüm gerçekliği ile bir Suriye yönetimi var. Evet, ülkesinin bütün topraklarında devlet iktidarının gücünü gösteremiyor, her yere hâkim değil.

Doğru.

Lakin bu onun yok olduğu, devlet gücünü temsil etmediği anlamına gelmiyor.

İşte buyurun..

PYD/PKK, Türkiye'nin Suriye'ye girişinden sonra hemen oraya sığındı ve Türkiye'nin karşısına işbaşındaki yönetimi çıkarmaya çalışıyor. Birden bire planlanan Barış Pınarı Harekâtı'nın en kritik anında yeni bir durumla karşılaştık.

Türk dış politikası, Esat yönetimiyle Rusya üzerinden aktarmalı görüşmeler yapacağına doğrudan kendisi diplomasi geliştirerek (belki de işbirliği yaparak) harekât yapsaydı, ilginç sürprizlerle karşılaşmayacaktık. Gerçi burada Rusya faktörünün hesaplarını da unutmamamız gerekiyor. ABD'ye karşı Akdeniz'de var olmak isteyen Rusya'nın da ne tür hesaplar peşinde olduğunu göz önünde bulundurmamız gerekiyor.

Dikkatlerimizi Fırat'ın doğusundan birdenbire Münbiç'e çevirten sebeplerin hazırlayıcıları arasında Rusya'nın olduğu konuşuluyor. Rusya, PYD ile, diyaloglarını kesmemişti. Kesmesi de mümkün değildi. Eğer sıcak denizlerde hesabı varsa, satrancın bütün taşlarını elinde tutması gerekiyor. O da tam olarak bunu yapıyor. Önemli olan hangi hamleyi ne zaman yapacağı. İşte birini yaptı. PYD/PKK, Suriye devlet yönetimi ile temasa geçti ve Türkiye'ye karşı birlikte yürüyor.

Bunun anlamı nedir?

Rusya dolaylı yoldan Türkiye'ye had bildiriyor. Sen dolaylı olarak görüştüğün yönetimle karşı karşıya geldin. Sorun çözmede Rusya'ya mahkûm hale geldin.

Bu had bildirimleri çeşitli şekillerde gerçekleşiyor. AB, bildiri yayınlıyor, kimi ülkeler "silah satmayacağız" açıklamaları yapıyor, Araplar, toplantıyla itiraz ediyor. Rusya ise bir eliyle elimizi sıkarken, öteki eliyle Esat yönetiminin elini PKK'yla birleştiriyor.

Türkiye için denklem değişiveriyor. Mecburen hedef Münbiç oluyor. Olayların yönü değişiyor.

ABD'liler yeni bir hamle hazırlığı başlatmadıysa geç kalıyor demektir.

İşte oyun içinde oyun veya oyun kuruculuk böyle bir şey…

Peki biz?

Biz ne yapıyoruz?

Suriye'deki devlet yönetimi ile görüşecek miyiz?

Asla!

Biz katillerle görüşmeyiz. Onlarla ABD ve Rusya gerekirse Almanya, Fransa, İtalya ve diğerleri görüşür. İnşallah bir kere daha "yanılmış" olmayız..

 

Yazarın Diğer Yazıları